Cafeaua făcută la aparatele espresso, în special cele care folosesc capsule, conţine mai mult furan, compus toxic şi potenţial cancerigen, decât cea măcinată, potrivit maxisciences.com. Cercetători de la Universitatea din Barcelona au comparat compoziţia diferitelor tipuri de cafele şi îndeosebi conţinutul de furan.
Publicate în Journal Food Chemistry, rezultatele studiului au pus în evidenţă concentraţii mai mari de furan în cafeaua espresso: 43 - 146 nanograme/ml faţă de 20 -78 într-o cafea normală şi 14 - 65 într-una decafeinizată. În unele capsule, cafeaua avea un nivel şi mai ridicat: 117 - 244 nanograme/ml. În capsulele închise ermetic, furanul, volatil, nu se evaporă. Cu cât cafeaua este expusă mai mult în ceşti, sau cafetiere, cu atât furanul are timp mai mult să se evapore. Concentraţiile de furan nu depăşesc însă limitele considerate sigure pentru sănătate. Ca să depăşească valorile admise, o persoană ar trebui să bea cel puţin 20 de ceşti de cafea la capsulă sau 30 de cafele espresso pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News