Cafeaua, una dintre băuturile preferate ale multor persoane, poate ajuta la pierdea kilogramelor în plus. Cu toate acestea, este important să evitați să adăugați zahăr sau alți îndulcitori care pot fi nocivi.
Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cafeaua te poate ajuta să slăbești atâta timp cât este consumată neîndulcită. Cu toate acestea, adăugarea de îndulcitori este asociată cu o creștere ușoară a greutății.
Această concluzie se bazează pe examinarea datelor din trei studii mari de sănătate: Nurses' Health Study, Nurses' Health Study II și Health Professionals Follow-up Study.
Din aceste baze de date combinate, cercetătorii au selectat participanți care au îndeplinit anumite criterii: nu aveau la începutul studiului afecțiuni precum cancer, boli de inimă sau diabet. În total, au inclus puțin peste 155.000 de persoane.
Potrivit chestionarelor completate de participanții la începutul studiului și apoi la fiecare patru ani, cercetătorii au putut estima frecvența consumului de cafea, fie că era cafea decofeinizată sau nu, dacă avea aditivii (smântână, zahăr, lapte vegetal) sau ce îndulcitori au fost folosiți. De asemenea, au luat în considerare și consumul anumitor alimente, consumul de alcool, activitatea lor fizică și diverse afecțiuni medicale.
Potrivit acestei metode, consumul zilnic al unei cești de cafea, indiferent de conținutul ei de cofeină, a fost asociat cu pierderea a 0,12 kg la fiecare patru ani. Cu toate acestea, adăugarea unei lingurițe de zahăr în fiecare zi a dus deja la o creștere de 0,09 kilograme la fiecare patru ani, informează 20minutos.es.
Deși autorii subliniază contribuția modestă a cafelei la greutatea corporală, atât cu zahăr, cât și fără zahăr, ei sugerează că utilizarea unor cantități mai mari de zahăr sau îndulcitori în cafea ar putea crește greutatea unei persoane.
Acest studiu coincide cu alte dovezi anterioare care au indicat recent că utilizarea altor îndulcitori, alții decât zahărul, este asociată și cu anumite creșteri în greutate sau chiar cu un risc mai mare de diabet, o afecțiune metabolică strâns legată de supraponderabilitate și obezitate.
De asemenea, acest studiu se adaugă altor studii care au documentat efectele pozitive asupra sănătății ale consumului de cafea, inclusiv cele care au descoperit că ar putea reduce ratele de incidență a bolilor coronariene sau riscul de insuficiență cardiacă, diabet de tip II sau chiar Parkinson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci