Tudor - Tim Ionescu, secretar general adjunct al ALDE, a vorbit despre cazul câinelui mutilat cu o petardă, de la Satu-Mare.
"Este foarte clar. Vorbim de mutilare şi rele tratamente aplicate animalelor. Este o infracţiune, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni, la un an sau amendă penală. Judecătorul este cel care decide care este pedeapsa pe care o vor primi făptuitorii, dacă sunt mai mulţi, pentru că în acest moment nu sunt prea multe informaţii. Sper ca pedeapsa să fie cea mai drastică. Sunt sceptic, din păcate, în privinţa acestui lucru pentru că realitatea ultimilor ani ne-a arătat că procurorii şi judecătorii tind să nu dea sau să ceară pedeapsa cea mai drastică în aceste cazuri.
Şi trebuie să ne uităm şi la responsabilii pentru continuarea existenţei acestor cazuri... Responsabilii sunt toate cele trei puteri ale statului, din păcate, dacă stăm să analizăm. Puterea Executivă, la nivel local şi naţional. Mă refer, la nivel local, la autorităţile locale, cele care ar fi trebuit să soluţioneze această problemă pentru că acel câine, în primul rând, nu avea ce să caute, fără stăpân, în oraşe, comune, pe domeniul public şi ar fi trebuit să fie ridicat de pe stradă, dus într-un centru, să fie promovat spre adopţie şi să stea într-o familie", a spus Tudor - Tim Ionescu pentru DCNews.
Vezi și: Act de cruzime șocant! Un câine a fost mutilat, după ce i-a fost pusă o petardă în gură
"La nivel naţional, mă refer la două ministere: MAI, prin structurile sale poliţieneşti - poliţia nu acţionează întotdeauna în aceste cazuri, uneori nu intervine pentru că nu li se pare atât de important pentru că sunt nişte animale sau, dacă intervin, o fac aşa doar să constate şi nu merg mai departe - dar şi Ministerul Agriculturii este responsabil pentru că ANSVSA a trecut de sub prim-ministru direct în coordonarea Ministerlui Agriculturii. Şi, aici, îmi pare rău să spun acest lucru, dar trebuie să menţionez: ANSVSA este o instituție falimentară a statului român, în sensul în care este instituţia care ar fi trebui să se ocupe şi de aceste cazuri prin structura prin care a avut-o doar un an de zile, dar care a fost inexistentă, şi au şi desfiinţat-o, şi anume Poliţia Animalelor", a mai spus secretarul general adjunct al ALDE.
"Și să nu uităm de Puterea Legislativă. Mă refer la parlamentarii care au pe birourile lor - adeseori şi birouri de vânători - de ani de zile, o propunere sau chiar mai multe de modificare a legii în sensul înăspririi pedepselor pentru violențe şi rele tratamente aplicate animalelor. În acest moment, vorbim de pedeapsa de la 3 luni, la un an şi cred că nu s-a dat pedeapsa cu închisoarea în aceste cazuri, cu o singură excepţie pe care o ştiu eu. Şi să nu uităm şi partea noastră de vină şi aici mă refere la societate.
Eu primesc, pe pagina mea de Facebook, de Instagram, zeci, sute, poate chiar mii de mesaje, poze, filmuleţe cu fel de fel de astfel de evenimente surprinse de cetăţeni, care se mulţumesc să facă poză, să facă un filmuleţ, să le trimită şi să considere că şi-au îndeplinit datoria, trimiţându-ne astfel de sesizări. Nu este suficient sub nicio formă pentru că dacă nu fac un demers, să se ducă să depună mărturie la poliţie, să stea acolo până vine poliţia... De multe ori, chiar tolerează: "Ei, şi ce dacă? A lovit un câine", "Ei, şi ce dacă? A bătut un cal", "Ei, şi ce dacă? A lovit o pisică", "Ce contează că a aruncat cu nişte petarde un copil, lângă un câine sau o pisică şi s-a speriat? Ei, lasă că nu e nimic", a spus Tudor - Tim Ionescu.
"Trebuie să conștientizăm cu toţii şi voi repeta acest lucru, lăsând diplomaţia de-o parte, că aceste javre bipede, care au făcut şi fac astfel de atrocități împotriva animalelor, reprezintă viitorii infractori şi criminali ai României. Studiile din SUA arată ca o persoană care comite astfel de violenţe împotriva unor animale este de cinci ori mai predispusă să comită, ulterior, violenţe împotriva oamenilor, poate chiar crime. Vorbim de un rol preventiv pe care trebuie să îl avem şi despre nişte semnale clare de probleme psihice ale acestor persoane care pot face acest lucru. FBI, din 2016, a mers până în punctul de a avea o bază de date cu toţi cei care aplică rele tratamente şi schingiuesc animale", a mai spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News