Avocatul Maria Vasii a explicat ce pedepse riscă cei acuzaţi de cruzime asupra animalelor dar şi ce se poate face, din punct de vedere legal, pentru ca fapte precum cazul în care un câine a fost spânzurat în centrul Capitalei să nu se mai repete.
"Pot să vă spun cu certitudine că în aceste cazuri se aplică norme din legea specială, respectiv din OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aşa cum ea a fost completată de legea 258 din 2013. Aşadar, cruzimile faţă de animale sau uciderea câinilor de către alte persoane decât cei care sunt îndreptăţiţi, în condiţiile legii, să facă eutanasierea, sunt sancţionate cu închisoare de la şase luni la trei ani", a precizat, pentru DC News, Maria Vasii.
În ceea ce priveşte oportunitatea înfiinţării în România a Poliţiei Animalelor, o structură specializată în protejarea animalelor, avocatul Maria Vasii a declarat: "Este mai mult decât utilă dar eu îmi asum - chiar pe cont propriu dar sunt convinsă că toate organizaţiile de protecţie a animalelor mă vor sprijini - depunerea de plângeri penale împotriva celor care sunt desemnaţi prin lege să urmărească respectarea prevederilor, şi aici mă refer la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la Direcţiile Sanitar-Veterinare precum şi ANSVSA, care au competenţă în a urmări modul în care este respectată această legislaţie specială, precum şi Colegiul Medicilor Veterinari".
"Înainte de toate, noi ar trebui să ne îndreptăm cu plângeri penale împotriva celor care erau obligaţi să vegheze la punerea în practică a acestor norme legale şi nu au făcut aceste demersuri - dovadă fiind tot ceea ce vedem în jurul nostru în ceea ce priveşte câinii abandonaţi - şi de asemenea vom depune plângeri penale pentru toate cazurile asemănătoare semnalate de presă. Noi nu trebuie să înfiinţăm organisme noi. Înainte de toate trebuie să ne asigurăm că structurile existente funcţionează aşa cum trebuie. Chiar şi abandonul câinilor este sancţionat cu închisoare de la 3 la 5 ani. Şi pentru această infracţiune se poate lua inclusiv măsura arestării.
După aceasta, vom intreprinde toate mijloacele legale pentru ca să avem şi noi organisme reale care să verifice modul în care sunt tratate animalele. Şi aici mă gândesc că ar fi mai mult decât oportună înfiinţarea unei structuri cum este Poliţia Animalelor, în cadrul căreia să fie încadrat personal care să aibă empatie faţă de animale. Şi astfel vom avea funcţionari care se vor ocupa în mod real de această problemă", ne-a mai declarat avocatul Maria Vasii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News