Poveste a unei prietenii autentice şi devotamentul unui simpatic patruped faţă de stăpânul său vor stârni un amalgam de emoţii în filmul de familie Câinele, adevăratul meu prieten, în premieră pe marile ecrane din 27 ianuarie.
Pentru regizorul Lasse Hallström decizia de a ecraniza romanul omonim al lui W. Bruce Cameron a părut mai mult decât firească, ţinând cont de faptul că acesta a devenit cel de-al treilea proiect asemănător pe care îl prezintă după Viaţa mea de câine şi Hachiko: Povestea unui câine.
„Am vrut ca proiectul să aibă un ton original, cu un aer de lejeritate, care să fie bine ancorat în emoţii reale – atât ale câinilor, cât şi ale oamenilor. A fost o provocare distractivă”, a apreciat deschis regizorul.
Hallström s-a îndreptat către Dennis Quaid pentru rolul stăpânului adult, cu care a colaborat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Încântat de propunere, actorul mărturiseşte: „Ador povestea şi chiar i se potriveşte perfect lui Lasse. El e un povestitor excelent şi ştie cum să se folosească de limbaj, imagini şi sunete pentru a reda sentimente.”
O aventură plină de umor, trăiri intense şi cele mai îndrăgite animale, Câinele, adevăratul meu prieten prezintă destinul unui devotat patruped care îşi descoperă menirea prin prisma stăpânilor săi, pe care îi învaţă să râdă şi să iubească.
Redată din perspectiva celui mai simpatic căţel prin vocea lui Josh Gad, povestea de familie îi mai reuneşte în distribuţie alături de Dennis Quaid, pe actorii Britt Robertson, KJ Apa, John Ortiz, Juliet Rylance, Luke Kirby, Peggy Lipton şi Pooch Hall.
La scurt timp după lansarea sa în 2010, romanul A Dog’s Purpose a devenit extrem de popular, atingând coardele sensibile ale iubitorilor de animale din întreaga lume, care au fost fermecați de perspectiva delicată, pătrunzătoare și amuzantă referitoare la modul în care ne văd animalele de companie și motivul pentru care se află acestea pe pământ. Cartea, care s-a aflat pe prima treaptă în topul bestsellerurilor întocmit de New York Times, a rămas mai bine de un an pe acea poziție, fiind tradusă în 20 de limbri și publicată în 29 de țări din lumea întreagă. Romanul a avut chiar și un sequel, A Dog’s Journey, publicat în 2012, care s-a bucurat de un succes asemănător primei părți.
Autorul seriei, W. Bruce Cameron, este cunoscut mai ales pentru romanul 8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter, volum umoristic devenit, de asemenea, bestseller. Cartea a fost adaptată într-un serial de comedie foarte popular difuzat de ABC, în care au jucat John Ritter, Katey Sagal și Kaley Cuoco (Teoria Big Bang).
Cameron a început să scrie romanul după ce partenera sa de-atunci și-a pierdut câinele, aceasta fiind foarte îndurerată și greu de consolat. El explică sursa de inspirație: „Mergeam cu mașina pe coasta Californiei, pe autostrada 101, și chiar mă simțeam prost pentru ea. Și deodată, de parcă aș fi descărcat subiectul de pe internet, mi-a răsărit în minte o poveste despre un cățel care nu moare în adevăratul sens al cuvântului, ci renaște din nou și din nou, începând să se întrebe dacă nu cumva există un scop pentru care asta continuă să se întâmple”.
Pasagera pe care Cameron încerca să o consoleze avea să fie viitoarea sa nevastă – în prezent unul dintre scenariștii peliculei Câinele, adevăratul meu prieten – Cathryn Michon. Michon își amintește cu drag acea zi: „Ne îndreptam spre Bay Area și ne-am oprit să ne luăm câte o cafea, iar când m-am întors la mașină, Bruce mi-a zis că vrea să-mi spună o poveste... care urma să fie viitoarea lui carte. A vorbit timp de 90 de minute încontinuu, iar la final ochii îmi înotau pur și simplu în lacrimi.”
Cameron spune că înainte de a-și începe romanul a urmărit tot felul de câini interacționând unul cu celălalt, având astfel posibilitatea de a le analiza comportamentul. Autorul explică: „Cea mai importantă cercetare pe care am făcut-o pentru carte nu a fost răsfoirea unor cărți despre câini, ci mersul în parcul de câini, pentru a-i vedea cum se comportă. Câinii au o structură socială nebunească. Doi câini pot fi cei mai bun prieteni, dar când apare un al treilea, dinamica se schimbă instantaneu.” Râde. „E de zece ori mai rău decât în gimnaziu.”
Conform creatorului poveștii, cea mai dificilă parte când a venit vorba de scris romanul a fost păstrarea unui stil cât mai simplu: „Avem de-a face cu un câine, iar câinii nu vor gândi în metafore complicate. Un câine ar folosi mai mult substantive, prea puțin adverbele. Vocabularul său este limitat la aproximativ 40-50 de cuvinte, iar eu am vrut să scriu romanul din perspectiva unui câine adevărat, nu unul care ar înțelege engleza.”
Producătorul Gavin Polone a citit scenariul pentru Câinele, adevăratul meu prieten când nu era încă în forma finală, iar la cererea lui Cameron și Michon, i-a îndrumat pe durata procesului de dezvoltare. În acest timp, povestea a atras atenția celor de la Amblin Entertainment. „Am vrut să găsim un producător care să ducă romanul la nivelul următor, iar Gavin are o reputație incredibilă când vine vorba de protejat scriitorii, așa că i-am trimis lui cartea,” spune Cameron. În misiunea lor de a găsi persoana care să le ducă romanul la nivelul următor, ei aveau nevoie și de un regizor care să le împărtășească scopul.
Ținând cont de palmaresul lui Hallström în materie de filme inventive, care avea deja la activ un film produs de Amblin Entertainment (pe atunci DreamWorks), Război în bucătărie, decizia de a-i acorda acestuia libertatea de a adapta romanul a fost unanimă. Regizorul spune că nu a fost atras din întâmplare de acest material: „Am făcut deja două filme despre câini – Viața mea de câine și Hachiko: Povestea unui câine – acesta e al treilea. Dacă te interesează perspectivele celor lăsați pe dinafară sau emoțiile care par absurde în ochii oamenilor, poți cu siguranță să te raportezi la sentimentele unui câine și la viața acestuia.”
În timp ce Cameron și ceilalți scenariști au colaborat pentru crearea unor reguli potrivite poveștii – referitoare la gândurile pe care le-ar fi putut avea și procesa câinele - Hallström a trebuit să se asigure că lucrurile vor avea o logică... într-un proces pe care unii l-ar putea considera ilogic.
„La urma urmei, singura regulă pe care o aveam era aceea conform căreia câinele nu putea să vorbească în fața camerei,” spune Hallström. „Folosind narațiunea interioară, gândurile câinelui au anumite elemente umane, iar eu am devenit tot mai atras de ideea de reîncarnare datorită acestui film. Dar dacă această posibilitate este reală sau nu... nu se știe. Ideea este să fii deschis în fața acestui concept magic, care arată că se întâmplă lucruri în univers pe care noi nu ni le putem explica încă.”
Hallström a considerat că cea mai importantă sarcină a sa, în calitate de regizor, era să ofere o notă cât mai realistă interpretărilor actorilor și câinelui. Scopul său a fost să nu stilizeze nimic și să nu exagereze nici cu aspectele comice. „Am vrut ca filmul să aibă un ton autentic, cu un aer de lejeritate, care să fie bine înfipt în emoții reale – atât ale câinilor, cât și ale oamenilor. A fost o provocare distractivă.”
Hallström s-a îndreptat către Dennis Quaid pentru rolul lui Ethan (la stadiul de adult), cu care a lucrat acum mai bine de 20 de ani pentru pelicula Subiect de conversație. Cunoscut pentru rolurile sale în comedii, dar și în drame, Quaid a reperezentat alegerea de bază.
„În anii care au urmat după ce am avut ocazia să lucrăm împreună, Dennis a evoluat foarte frumos,” spune regizorul. „S-a copt ca om și a devenit mult mai destins. A avut șansa să improvizeze acum, iar eu m-am bucurat de contribuțiile lui. El știe cum să-i semnaleze cameramanului atunci când a terminat o dublă, a fost o plăcere să pot lucra din nou cu el.”
Pentru Quaid, decizia de a se reuni cu Hallström a fost una ușoară. Actorul adaugă: „Ador povestea și chiar i se potrivește perfect lui Lasse. El e un povestitor excelent și știe cum să spună o poveste folosindu-se de limbaj, de imagini și de sunete. Suntem trei actori care-i dăm viață lui Ethan în diferite etape din viața sa, iar rezultatul final mi se pare pur și simplu grozav. Personajul meu este stăpânul original al câinelui care se reîncarnează, iar eu îl interpretez atunci când se află într-o etapă mai avansată în viață. El se află la o răscruce de drumuri și nu știe ce să facă, iar câinele se întoarce în viața lui și-i reamintește cum e el cu adevărat.”
Pentru a-i da viață tânărului Ethan a fost ales actorul KJ Apa, în vârstă de 18 ani. Originar din Noua Zeelandă, Apa a jucat în serialele locale Riverdale și The Cul de Sac. Debutant în lumea filmelor artistice, Apa a avut parte de o surpriză plăcută când a făcut echipă cu Hallström. „Acesta era primul meu film și nu știam că poți să sugerezi diferite idei ale regizorului. Când lucram în televiziune, făceam mereu exact ce era scris în scenario. Mi-a venit destul de ușor să improvizez. Cel mai dificil a fost să-mi perfecționez accentul american și să învăț să arunc mingea de fotbal american. Eu joc rugbi, iar mișcarea aceasta n-ar fi putut fi mai diferită.”
Pentru rolul băiețelului Ethan a fost ales un alt debutant impresionant. Cunoscut pentru rolul din Walk the Prank, marca Disney, Bryce Gheisar a trimis o înregistrare cu el care i-a plăcut imediat lui Hallström. „Pe Bryce l-am găsit destul de devreme în tot procesul de selecție și mi-am dat seama din prima că el era omul potrivit. Nu voiam un actor cu prea multă experiență pentru că aceștia tind să devină prea «șlefuiți» pentru gustul meu și, de obicei, nu au ceea ce-mi doresc să văd într-un astfel de rol.”
Gheisar povestește despre experiența sa în rolul lui Ethan: „Prima scenă pe care am filmat-o a fost cea în care personajul meu îl prezintă pe Bailey bunicilor săi. Bailey sare din mașină și începe să alerge după găini, absolut hilar. A fost scena mea favorită din film.”
Pentru rolul mamei lui Ethan a fost aleasă Juliet Raylance, Elizabeth fiind femeia care dă startul poveștii, eliberând cățelul suferind dintr-un camion. Rylance – pe care publicul o cunoaște mai ales datorită rolurilor din domeniul teatrului și pentru intepretarea din filmul de groază Sinister – a pășit astfel într-un nou gen de filme odată cu povestea din Câinele, adevăratul meu prieten. „Când Bailey apare în viața lor, personajul meu își dă seama imediat că ar fi grozav ca acest cățel să facă parte din familia lor. Ea se roagă de soțul său ca să-l poată păstra pe Bailey, iar el își dă acordul cu jumătate de gură. Ethan ajunge să crească odată cu Bailey, iar publicul vede cum decurge viața băiatului prin ochii cățelului său.”
Actrița vorbește şi despre colaborarea cu Gheisar și Apa: „KJ l-a urmărit pe Bryce și a putut astfel să-și imagineze cum ar trebui el să fie în rolul tânărului Ethan, ceea ce a fost foarte util. A fost minunat că au putut petrece atâta timp împreună, amândoi sunt actori deschiși și talentați.”
Luke Kirby a fost ales pentru a-i da viață tatălui lui Ethan – un alcoolic care nu vrea să aibă de-a face cu noul lor câine, Bailey. La fel ca Rylance, Kirby s-a implicat mai mult în piese de teatru înainte de a apărea în filme artistice precum Iubirea e complicată, Touched by Fire și Rectify. Actorul explică: „Tatăl lui Ethan e stâlpul familiei, dar are unele defecte care pot fi mai extreme decât cele pe care le regăsești în orice familie.”
Pentru rolul lui Hannah la stadiul de adult a fost aleasă Peggy Lipton – cunoscută pentru rolurile sale de neuitat din Fără reguli și Twin Peaks. Quaid își laudă partenera de pe ecran: „Cine nu a avut o pasiune pentru ea? Peggy e fantastică, și amândoi am fost doar vreo două săptămâni la filmări. Ne-au adus laolaltă și a fost o plăcere să lucrez cu ea.”
Lipton își împărtășește experiența trăită când a citit prima oară scenariul: „Cu oricine vorbesc despre asta, observ că apare aceeași reacție: toți sunt mișcați de această poveste. Când ai un regizor precum Lasse Hallström și ai ocazia de a lucra cu un actor precum formidabilul Dennis Quaid, e imposibil să spui nu.”
Britt Robertson a fost aleasă pentru a-i da viață tinerei Hannah, prima dragoste a lui Ethan. Robertson a debutat în industrie apărând în filme precum Sfaturi de viață și Scream 4: Coșmarul continuă, înainte de a obține roluri mai importante, precum cele din Cel mai lung drum și Tomorrowland: Lumea de dincolo de mâine. Robertson discută despre personajul său: „Hannah îl întâlnește pe Ethan la un bâlci și se îndrăgostește de cățelul Bailey cum se îndrăgostește de Ethan. Între ei se creează o legătură desăvârșită și chiar se simt bine unul în prezența celuilalt. Hannah speră să-și poată construi o viață alături de Ethan și Bailey, dar povestea ia o întorsătură neașteptată.”
Pentru rolul lui Carlos – stăpânul și prietenul lui Ellie – realizatorii l-au ales pe John Ortiz din Scenariu pentru happy-end și Gangster american. Ortiz dă astfel viață unui ofițer de poliție care e devotat în întregime câinelui său și locului său de muncă. Actorul descrie personajul: „Carlos este singur și se dedică în întregime comunității sale. Pe plan personal, el e destul de singuratic, dar există indicii care arată că în trecut a avut o relație care a însemnat foarte mult pentru el. Ellie e partenera lui și în curând ajunge să fie totul pentru el”.
Kirby Howell-Baptiste din Casa minciunilor și Love a fost aleasă pentru a-i da viață Mayei, stăpâna lui Tino, care nu prea știe să se integreze în societate. Actrița vorbește despre aerul de „film în film” caracteristic poveștii personajului său: „Lasse a compartimentat fiecare poveste în parte, oferindu-i fiecăreia o notă proprie. Chiar par rupte din filme diferite, iar asta s-a resimțit și la filmări. Am citit cartea de două ori și am plâns de fiecare dată. Plâng de fiecare dată când recitesc scenariul. Povestea asta nu poate decât să-ți atingă sufletul.”
Pentru a-i da viață interesului amoros al Mayei, realizatorii l-au ales pe Pooch Hall în rolul lui Al. Cunoscut pentru rolurile sale din serialele de lungă durată The Game și Ray Donovan, actorul discută despre colaborarea cu Howell-Baptiste: „Lasse ne-a oferit, mie și lui Kirby, libertate totală, ne-a spus să lăsăm deoparte structura standard și pur și simplu să jucăm, iar noi ne-am simțit de parcă am fi creat ceva magic. M-am distrat extrem de bine la filmări alături de Pooch. Când ne-am întâlnit pentru prima oară, pur și simplu m-a îmbrățișat cu căldură. Așa a reușit să spargă gheața. A fost minunat pentru că în partea noastră din film, suntem noi doi în prim-plan, deci faptul că ne-am creat o legătură atât de repede ne-a ajutat enorm.”
Pentru rolurile lui Wendi și Victor, stăpânii abuzivi ai lui Buddy, au fost aleși Nicole LaPLaca, respectiv Primo Allen. Nu durează mult până când Buddy e abandonat și se trezește la o fermă cât se poate de familiară, unde își va descoperi la scurt timp adevărata menire pe lume.
După ce au fost aleși actorii pentru rolurile umane, dar și pentru cele canine, etapa de producție a început în august 2015, la Winnipeg, Manitoba. Etapa de producție a luat sfârșit la sfârșitul lunii octombrie 2015, dar procesul era departe de a fi încheiat de vreme ce adevăratul star – sufletul filmului – cel care urma să-i dea voce lui Bailey, nu fusese ales încă.
Hallström și Amblin l-au contactat pe Josh Gad, laureat al Premiului Tony, având mari speranțe că acesta va fi starul lor. Cunoscut de fanii din întreaga lume pentru că i-a dat voce lui Olaf în Regatul de gheață, Gad a ajuns în atenția publicului datorită rolului din Book of Mormon, piesă premiată de mai multe ori la galele Tony în care actorul i-a dat viață lui Elder Arnold Cunningham. .
Acum că am terminat înregistrările, pot să spun cu mâna pe inimă că, de la Regatul de gheață încoace, niciun film în care m-am implicat nu m-a mai făcut să mă simt astfel. Toată lumea care va merge la cinema va rămâne uimită de frumusețea, adevărul și spectacolul pe care Lasse le-a combinat în film”.
Adevăratele personaje principale ale peliculei Câinele, adevăratul meu prieten sunt cei patru căței care îi dau viață lui Bailey. Trip, din rasa Red Retriever, este originalul Bailey; Shadow, din rasa Ciobănesc german, este Ellie; Mailo, din rasa Corgi, este Tino, iar Bolt, o corcitură de St. Bernard și Ciobănesc Australian, este Buddy.
Având în vedere faptul că fiecare câine trebuia să facă anumite acțiuni conform scenariului, Hallström l-a însărcinat pe Mark Forbes, dresor de câini, să aleagă rasele. Găsirea celor patru câini – cât și a dublurilor și a cățelușilor de rase diferite – a fost o aventură interesantă. Forbes a început să caute pe internet centre și adăposturi pentru câini, dar și crescători, iar după o aproximativ o lună, a găsit suficienți candidați pentru fiecare rol.
Forbes povestește cum a reușit să găsească câinele potrivit care să-i dea viață lui Ellie: „Ellie urma să fie jucată de un Ciobănesc german pe nume Shadow. Pe Shadow am găsit-o printr-un anunț dintr-un ziar în Orlando, Florida.”
Forbes laudă povestea câinelui pe care l-au ales să-i dea viață lui Tino și căruia i-au schimbat complet viața: „Tino e jucat de un micuț și minunat Corgi pe nume Mailo. Mailo a ajuns la noi prin Craiglist, fiind al unui domn din Los Angeles care nu mai putea să-l păstreze din cauza locului în care trăia. Așa că noi l-am adoptat și l-am transformat într-un star de cinema.”
Howell-Baptiste ne spune care a fost ziua ei preferată pe platourile de filmare: „Puii din rasa Corgi sunt cele mai adorabile animale pe care le-am văzut vreodată. Erau patru pe platourile de filmare, iar eu m-am îndrăgostit de toți.”
Dar cea mai interesantă poveste o are câinele care-i dă viață lui Buddy. „Pe Bolt l-am salvat dintr-o zoo pentru câini din Japonia, unde un Ciobănesc australian sărise gardul țarcului în care stătea pentru a sta cu vecina sa, o femelă de St. Bernard. La scurt timp, cei de la zoo s-au trezit cu trei puiuți corcituri pe care nu-i voiau. Așa că l-am adoptat pe Bolt, dar și pe frățiorul lui, Lewis, și pe sora lor, Hena,” spune Forbes.
Pentru Forbes, provocarea de a dresa patru căței diferiți care să portretizeze sufletul aceluiași animal a fost una dintre cele mai interesante – poate chiar cea mai interesantă din lunga sa carieră de dresor de animale. „Patru rase dresate în întregime pentru a da viață aceluiași suflet a fost o provocare importantă”.
Din moment ce aproape în fiecare scenă era prezent un câine, echipa lui Forbes s-a aflat pe platourile de filmare aproape non-stop. „Un platou de filmare este un haos controlat, așa că trebuia să-i obișnuim pe câini cu acel mediu. I-am dus în diferite locații: într-un parc, într-un centru comercial, oriunde se aflau și oameni, și aparatură. Apoi am petrecut primele opt săptămâni învățându-i pe câini doar principiile de bază.”
Câinele, adevăratul meu prieten reprezintă o peliculă unică pentru că e compusă din trei filme mai mici, totul începând și sfârșindu-se cu aceeași poveste.
Regizorul concluzionează: „Dat fiind modul în care îmi place să lucrez, a fost o plăcere să văd că toată lumea a fost deschisă la improvizații. Am apreciat că am putut păstra acea libertate și că am putut astfel să mă joc și chiar să obțin ce-am vrut de la acești actori brilianți.”
Scriitorul şi scenaristul W. Bruce Cameron este laureat al premiului Benchley pentru umor și a fost numit în 2011 Editorialistul anului de către Asociația Națională a Editorialiștilor. El a scris scenarii pentru proiecte de televiziune (Opt reguli simple este un serial bazat pe romanul său) și a fost coscenarist al filmului Muffin Top: A Love Story, lansat în noiembrie 2014. De asemenea, el este producătorul și coscenaristul filmului Cook-Off!, aflat în etapa de postproducție.
Romanul său A Dog’s Purpose a petrecut 52 de săptămâni pe primul loc în topul bestsellerurilor întocmit de The New York Times. Sequel-ul, A Dog’s Journey, a fost publicat în luna mai 2012, devenind de la lansare un bestseller pe lista The New York Times.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu