Senatorul Marius Marinescu, preşedinte fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie după ce a sesizat un caz șocant.
Săptămâna trecută, în localitatea Caracal, judeţul Olt, s-a comis uciderea unor câini de pe domeniul public, prin otrăvire, se pare, cu furadan, conform declaraţiilor unui martor care a şi filmat animalele în agonie. Mâncare impregnată cu substanţa letală a fost împrăştiată prin oraş, la ghenele de gunoi, cu scopul vădit de a otrăvi câini şi nu alte animale. Conform declaraţiilor altor cetăţeni, aceasta este o metodă anuală de "gestionare" a câinilor de către autoritatea publică locală.
"Era plin de cadavre de căței morți în chinuri, însa au trimis repede mașina de gunoi ca să îi ridice. Asta se întâmplă în fiecare an, se înmulțesc foarte rău și singura lor soluție este otrăvirea", se arată în plângerea penală formulată de Marius Marinescu.
[citeste si]
Senatorul a mai scris: "Câinii s-au chinuit ore în șir până au sfârșit pe străzile oraşului. Ne aflăm în faţa unor fapte abominabile, iresponsabile şi reprobabile comise de către reprezentanţii autorităţii publice locale, la comanda acestora sau cu ştiinţa acestora. Precizăm că substanţele folosite la deratizare, conform site-urilor de specialitate, nu sunt periculoase pentru oameni şi animale. În cazul de faţă, substanţa utilizată are un grad mare de toxicitate şi prezintă risc major de otrăvire a populaţiei şi animalelor din localitate. Această substanţă nu poate fi cumpărată şi utilizată de persoane neautorizate legal. Furadanul a fost interzis în România încă din anul 2007 şi nu mai face obiectul comercializării sau folosirii de către nicio persoană fizică sau juridică".
Marius Marinescu a explicat care sunt infracțiunile în acest caz
"Că acţiunea a avut un caracter infracţional o dovedeşte şi graba cu care au fost ridicate cadavrele de câini de către o societate neautorizată legal a desfăşura activitatea de ecarisaj. Conform prevederilor legale, autorizarea pentru activitatea de ecarisaj (OG47/2005) este obţinută de la DSVSA Olt, iar înfiinţarea serviciului public de ecarisaj este atribuţia exclusivă a Consiliului Local, la iniţiativa primarului. Gestionarea câinilor în alte condiţii decât cele prevăzute de OUG155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân constituie o serie de infracţiuni, si anume: abuz în serviciu, dacă este desfăşurată de o autoritate publică (primărie), cruzime faţă de animale conform art.6 alin.2 din Legea 205/2004 republicată şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi (art.348 Cp). Substanţele folosite sunt un real pericol inclusiv pentru mediul înconjurător, fapt ignorat de autorităţi. Datele primite de la DSVSA Olt arată că în localitatea Caracal nu există, înfiinţat legal, serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, care să respecte prevederile art.1 alin.1 din OUG155/2001 republicată. Aşadar, sunt indicii clare de eludare a legii în „rezolvarea" problemei câinilor de pe domeniul public, de către primarul localităţii", a mai transmis Marius Marinescu.
VEDEȚI AICI plângerea formulată de Marius Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News