Câinii ar putea "vedea" prin mirosuri. Ce arată un nou studiu

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Câinii au un simț al mirosului ieşit din comun. Pot detecta cancerul, diabetul şi chiar prezenţa virusului COVID-19. Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși să afle cum percep, de fapt, lumea înconjurătoare.

Cercetătoarea veterinară în neuroimagistică Erica Andrews de la Universitatea Cornell și colegii ei tocmai au cartografiat căile olfactive ale creierului câinilor domestici (Canis familiaris), folosind scanări RMN de difuzie. Această tehnică folosește diferențele în fluxul de molecule, cum ar fi apa, pentru a crea o hartă complexă a structurilor tisulare. Cu ajutorul datelor, echipa a construit hărți 3D ale tractului nervos al creierului câinelui și a urmărit substanța albă extinsă care leagă regiunile creierului olfactiv, dezvăluind o uriașă, necunoscută până acum, autostradă informațională între sistemele olfactive și vizuale ale câinilor, scrie curiozitate.ro.

„Nu am văzut niciodată această legătură între nas și lobul occipital, din punct de vedere funcțional, cortexul vizual la câini, la nicio specie”, explică Pip Johnson, cercetător în neuroimagini de la Universitatea Cornell.„A fost cu adevărat consistent. Și din punct de vedere al dimensiunii, acestea au fost cu adevărat dramatice în comparație cu ceea ce este descris în sistemul olfactiv uman, mai mult ca ceea ce ai vedea în sistemele noastre vizuale”. Acesta este probabil ceea ce le permite prietenilor noștri canini inteligenți să funcționeze extrem de bine, chiar și fără vedere. De exemplu, câinii orbi se pot juca în continuare. „Este fabulos”, a spus Laura Sanders, medic veterinar, la Science News.„Au fost mulți oameni care au teoretizat că această conexiune există, pe baza comportamentului câinilor dresați, dar nimeni nu a putut dovedi acest lucru până acum”. Din noul studiu aflăm că nasul unui câine în sine este echipat, în mod remarcabil, cu peste 220 de milioane de celule care detectează mirosurile, în comparație cu aproximativ 50 de milioane de receptori olfactivi (la ultima numărare). Doar cu acest organ, câinii pot forma conștientizare spațială, pot citi comunicările chimice, pot simți starea noastră de spirit și pot urmări tot felul de lucruri, inclusiv sursele slabe de căldură.

Câinii adulmecători, ajutor de nădejde

De când a izbucnit epidemia la nivel mondial, cercetătorii au început să evalueze precizia cu care câinii antrenați pot detecta persoanele infectate cu COVID-19, mai ales pe aceia care sunt asimptomatici. Câinii adulmecători, indiferent de mirosul pe care îl detectează, vor trece, de obicei, prin patru etape de antrenament înainte să poată să lucreze într-un mediu real. Câinii adulmecători au fost folosiți de zeci de ani, iar trăsăturile lor ideale sunt dorința de joacă și dinamismul, energia, pentru că poate fi o muncă grea să efectueze mai multe căutări în fiecare zi. De asemenea, simțul mirosului la câine este incredibil de puternic, și mult mai fin decât al omului, ceea ce le oferă posibilitatea să detecteze COVID-19 prin mirosuri. Cei 18 câini care au participat în studiu fuseseră fiecare antrenați deja pentru ceva, cum ar fi să detecteze explozibil, bancnote și zone de dezastru, ca și boli precum cancerul de colon. Totuși, câinii care detectaseră anterior droguri au fost excluși din studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel