Câinii de la stânele de oi din Munţii Rodnei, verificaţi ca să nu reprezinte un pericol pentru turişti

Câinii de la stânele de oi pot fi un real pericol pentru turiştii români şi străini care ajung pe teritoriul Parcului Naţional din Munţii Rodnei, dacă nu poartă juje la gât, un obiect îngust din lemn care reduce viteza de deplasare a acestora, a afirmat, marţi, şeful pazei din parc, Ioan Muntean. 

"Da, câinii pot fi un pericol pentru turişti dacă proprietarii, gazda stânii sau ciobanii nu pun la gâtul câinilor acele juje din lemn care-i încurcă pe câini să prindă o viteză prea mare în momentul când simt apropierea unui străin sau a unui animal sălbatic. (...) Noi verificăm de aproape o săptămână situaţia stânelor de oi aflate pe teritoriul parcului. Verificăm numărul câinilor şi dacă la gâtul acestora au fost puse jujele şi dacă se respectă regulile de păşunat pe teritoriul stabilit. Verificăm stânele de oi situate de o parte şi alta muntelui, respectiv pe teritoriul judeţului Maramureş şi în Bistriţa-Năsăud", a spus Ioan Muntean. 

Potrivit acestuia, pe suprafaţa de parc aparţinătoare judeţului Maramureş, majoritatea ciobanilor au pus jujele din lemn la gâtul câinilor, iar turiştii se pot simţi în siguranţă. 

"Cel puţin în procent de 80%, ciobanii aflaţi cu stânele pe zona de parc a judeţului Maramureş respectă legea şi au pus jujele din lemn la gâtul câinilor, aici turiştii se pot simţi în siguranţă. Problema e pe partea muntelui dinspre Bistriţa-Năsăud, unde ciobanii mai uită să respecte lega şi suportă consecinţele", a precizat Ioan Muntean.

Acesta a mai subliniat că montarea jujelor din lemn la gâtul câinilor şi zonele de păşunat sunt stabilite prin regulamentul de funcţionare a parcului, iar sancţiunile contravenţionale pot fi cuprinse între 500 şi 60.000 de lei. 

Pe teritoriul Parcului Naţional din Munţii Rodnei (judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud) staţionează pe toată durata verii 110 stâne de oi. 

De asemenea, primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că pe teritoriul parcului ajung în timpul verii câteva mii de turişti români şi străini, iar principalul punct de atracţie este Cascada Cailor - având căderea de apă de la 100 de metri înălţime - lacul Izer, cabana meteorologică situată aproape la 2.000 metri altitudine, flora alpină şi caprele negre.

"Anual, câteva mii de turişti din ţară şi străinătate ajung în parc pentru a vizita numeroase locuri deosebite, însă foarte greu de atins din pricina traseelor montane dificile. (...) Cascada Cailor e principalul punct de atracţie, iar turiştii pregătiţi pentru ascensiune doresc să surprindă cel puţin o imagine cu caprele negre care trăiesc la mare altitudine, lucru mai greu de realizat pentru că nu se poate întâmpla într-o singură ieşire pe munte", a spus Sorin Timiş. 

Turiştii mai pot întâlni stâne de oi şi în Parcul Natural Munţii Maramureşului, unele situate destul de aproape de graniţa cu Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel