Câinii periculoși urmează să fie monitorizați. Proiectul de lege a trecut de Senat

foto: Freepik
foto: Freepik

Senatul a adoptat o propunere de lege pentru monitorizarea mai eficientă a câinilor periculoși și oferă atribuții extinse pentru asociațiile chinologice.

Senatul României a adoptat un proiect referitor la monitorizarea câinilor periculoși sau agresivi, în cadrul unei ședințe desfășurate luni, cu 75 de voturi "pentru", șase "împotrivă" și 27 de abțineri. Inițiativa are ca scop facilitarea implementării măsurilor necesare pentru monitorizarea deținerii acestor câini, prin acordarea prerogativelor Asociației Chinologice Române și a altor asociații chinologice naționale afiliate la federația internațională de profil.

Potrivit expunerii de motive, proiectul vine în sprijinul principiului egalității în fața legii și urmărește simplificarea aplicării măsurilor de monitorizare a câinilor periculoși sau agresivi pe teritoriul României. În prezent, două asociații chinologice activează în țară, ambele având aceleași drepturi și obligații în conformitate cu legislația în vigoare.

Proprietarii câinilor periculoși sau agresivi vor fi obligați să depună la sediul Poliției din zona în care își domiciliază animalul o adeverință eliberată de o asociație chinologică națională, precum și o declarație pe propria răspundere. De asemenea, dresorii care activează în centre specializate trebuie să facă dovada pregătirii lor profesionale și vor fi autorizați periodic de o comisie formată din reprezentanți ai asociațiilor chinologice naționale, Ministerului Afacerilor Interne și al Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor vor fi obligați să îi prezinte la o asociație chinologică națională afiliată la federația internațională pentru evaluare și încadrare într-una dintre categoriile prevăzute de lege. Până la înființarea Autorității de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistrați și identificați prin cip, cu costurile suportate de proprietari sau deținători.

Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, for decizional în acest caz, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel