Dacă ai impresia că patrupedul tău este supărat pe tine, nu poți pur și simplu să-l întrebi dacă totul este în regulă. Așadar, câinele poate fi supărat pe tine? Iată ce au spus experții despre emoțiile câinilor!
„Asta nici măcar nu mai este un subiect de dezbatere”, spune Linda Case, proprietara AutumnGold Consulting and Dog Training Center din Illinois. „Câinii experimentează cu siguranță emoțiile de bază precum bucuria, frica și anxietatea.”
Nannette Morgan, dresoare certificată și consultantă în comportamentul canin, afirmă că și afecțiunea, suspiciunea, entuziasmul și timiditatea sunt emoții comune resimțite de câini. Ea explică faptul că dezvoltarea emoțională a unui câine atinge nivelul unui copil de doi ani și jumătate.
Pot, spune Morgan, dar câinii nu au capacitatea de a asocia un motiv cu o emoție, ceea ce înseamnă că nu există dovezi că ar putea fi supărați pe tine (sau pe altceva).
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că un comportament care pare supărat - mârâit, lătrat, etc. - este mai degrabă o reacție de moment decât ceva acumulat sau răzbunător. Totodată, acest tip de comportament poate fi la fel de bine un semn de frustrare, frică, dezamăgire sau iritare, mai degrabă decât de furie, așa cum o percepem și o trăim noi.
Dacă simți că patrupedul tău este supărat pe tine, e posibil să interpretezi greșit comportamentul său. Este natural ca oamenii să-și asume vina în situații dificile, spune Case, mai ales asupra propriei persoane.
„Poate că patrupedul tău nu mai face la fel de multă mișcare pentru că programul tău s-a schimbat. Sau, dintr-un motiv similar, ar putea avea anxietate de separare”, explică ea. „În general, este mai ușor pentru noi să spunem ‘Este supărat pe mine pentru am făcut ceva’, decât să ne gândim că este anxios și nu-i place să rămână singur.”
O altă posibilitate este ca supărarea să fie cauzată de o problemă fizică.
„Câinii nu prea arată că le este rău.", spune Morgan. „Poate câinele tău nu șchioapătă, dar dacă are un mușchi dureros sau o problemă la spate, acest lucru ar putea părea ca și cum ar fi supărat pe tine.”
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @oleksandrakebal
Nu pierde timpul încercând să diagnostichezi problema pe cont propriu. Dacă patrupedul tău pare să manifeste furie, depresie sau alte schimbări de comportament care sunt severe sau durează mai mult de câteva zile, este bine să ceri opinia unui medic veterinar.
„Dacă patrupedul tău nu mai mănâncă, este mai puțin activ sau arată semne de apatie, acestea pot indica ceva simplu, cum ar fi o rană sau artrită, dar ar putea fi și ceva mai serios”, explică Case. „Orice comportament care sugerează că nu mai este el însuși ar trebui investigat de un veterinar.”
„O mare parte din schimbările de comportament pe care le vedem sunt, din păcate, legate de anxietate sau frică”, spune Case. Acest lucru înseamnă că este foarte posibil să existe un factor declanșator în mediul câinelui care creează acea "supărare".
Poate fi ceva minor, cum ar fi un obiect nou sau zgomotos care îl sperie, sau poate reacționează la ceva diferit în comportamentul tău, cum ar fi faptul că te joci mai puțin cu el sau călătorești mai mult. Sau, poate, trece prin pierderea unui alt animal de companie sau a unui membru al familiei.
Indiferent de situație, odată ce identifici factorul declanșator, poți începe să-l ajuți să se acomodeze sau să-l gestioneze. Dacă acest lucru nu funcționează, ar putea fi util să consulți un specialist în comportamentul animalelor, potrivit Petmd.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News