Câinii ar putea fi soluția stopării răspândirii accelerate a coronavirusului. Cercetătorii susțin că animalele pot detecta persoanele cu COVID-19 mai bine decât testele de laborator.
Câinii sunt mai buni la depistarea persoanelor infectate cu coronavirus decât testele de laborator specializate, susțin cercetătorii, scrie Daily Mail. Totodată, ei ar putea să identifice o persoană infectată înainte ca aceasta să prezinte careva simptome.
Atunci când câinii au fost distribuiți pe aeroportul Helsinki din Finlanda, oamenii de știință au fost surprinși când animalele au oprit oamenii care păreau bine și nu aveau simptome COVID. Călătorilor opriți de câini li s-au făcut teste de tamponare pentru a vedea dacă purtau virusul, dar toți au avut rezultat negativ. Câteva zile mai târziu, totuși, aceiași oameni presupuși negativi le-au spus cercetătorilor că au avut simptome de Covid-19.
Patrupedele nu pot înlocui metodele de screening însă pot fi de ajutor identificând persoanele care ar trebui să facă testul. De asemenea, aceștia le pot oferi oamenilor de știință informații unice despre cum să depisteze semnele timpurii ale COVID-19, susțin oamenii de știință.
Șase câini au fost dresați la începutul acestui an, în Londra, în eventualitatea în care ar putea fi folosiți pentru a detecta virusul. Momentan nu se știu rezultatele acestui studiu. În Finlanda însă, câinii implicați în studiu au avut o rată de succes de 100% în detectarea virusului, potrivit cercetătoarei Anna Hielm-Bjorkman.
„Ei descoperă cazurile ale căror teste PCR ies negative cu o săptămână înainte ca acestea să iasă pozitive. Câini au o precizie mult mai mare decât teste PCR în acest moment. Testele PCR au o acuratețe de 70%. Câinii dresați nu au mai puțin de 100%”, a spus experta.
Oamenii sunt rugați să-și tamponeze pielea cu un șervețel. Ulterior, acesta este pus în fața câinilor special antrenați. Dacă patrupedul reacționează la mirosul șervețelului, lătrând sau lovindu-l cu laba, înseamnă că a detectat mirosul virusului Sars-Cov-2.
Momentan acest timp de testare a oamenilor prin intermediul câinilor nu a fost aprobat. Totuși, cercetătorii sunt încrezători că în urma rezultatelor proiectului pilot, câinii ar putea fi folosiți în locurile aglomerate precum ar fi aeroporturile sau gările. Câinii sunt deja folosiți pentru depista convulsii epileptice, cancer și boala Parkinson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News