Peste o sută de suflete se aflau la bordul navei, printre victime numărându-se în special femei și copii. Supraviețuitorii au numit-o ”barca morții”.
Bilanțul morților, în special femei și copii, crește la 81 din cauza naufragiului petrecut în largul coastei orașului Tartus, în Siria, nu departe de granița cu Liban. Acest lucru a fost raportat de Observatorul Național pentru Drepturile Omului din Siria, potrivit căruia numărul persoanelor dispărute este încă mare, iar numărul victimelor crește de la oră la oră. La bordul ambarcațiunii, una dintre multele care au fugit din Liban, se aflau mai mult de o sută de oameni, potrivit TG Com.
”Potrivit unor supraviețuitori, barca a părăsit satul Minieh pe 20 septembrie, având la bord între 120 și 150 de persoane", a explicat directorul general al porturilor siriene, Samer Kobrosl, intervievat de postul de radio Sham Fm despre naufragiul din Tartus. Cifrele au fost confirmate și de mărturiile Observatorului Drepturilor Omului din Siria.
Unii dintre cei care au plecat în traversarea Mării Mediterane, în călătoria speranței către Europa, aveau numerele de telefon scrise pe tricou. Așa a călătorit și un migrant care fugea din Libia, luat la bord de nava de salvare Sea-Eye 4, după ce a fost salvat de echipajul velierului Nadir al ONG-ului Reqship. Bărbatul fusese la cheremul valurilor împreună cu alți însoțitori de călătorie timp de trei zile, fără mâncare și fără apă.
”Cea mai mare teamă a acestui supraviețuitor – scrie asociația pe canalele sale de socializare publicând fotografia cu tricoul agățat la uscat – este să se înece și să nu-i informeze nimeni familia. Așa că în timpul călătoriei a purtat tricoul cu contactele celor dragi să-i anunțe în cazul în care cineva îi va găsi cadavrul”.
Un alt caz asemănător s-a petrecut anul trecut când o barcă care avea la bord aproximativ 84 de persoane s-a scufundat în zona Tripoli.
Citește și:
Într-un interviu acordat Euronews, președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro, a explicat că aceste cifre reflectă cât de gravă este situația, în special pentru civili, având în vedere că cifrele nu includ soldați și luptători.
”Ceea ce raportul dezvăluie foarte clar este lipsa de protecție a civililor. Niciunei facțiuni, niciunei părți implicate în conflictul din Siria nu îi pasă să protejeze viața. Aceasta este realitatea” a spus el.
Un alt punct dureros, a subliniat Pinheiro, se referă la decalajul dintre primirea și tratamentul acordat refugiaților sirieni și ucraineni.
”Nu voi critica sau contesta sprijinul generos pe care Europa îl acordă refugiaților ucraineni. Dar, deoarece mă confrunt cu criza din Siria de 11 ani, cred că este într-adevăr trist să văd acest tratament inegal. Există multe deschidere și generozitate față de Ucraina, și acest lucru nu este o critică. Dimpotrivă, sunt fericit. Dar aș vrea să se aplice același standard de primire și refugiaților sirieni" a continuat el.
”În acest moment nu văd nicio posibilitate la orizont pentru o sesizare la Curtea Penală Internațională. Și în acest moment este imposibil din cauza dreptului de veto al unuia sau doi din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, există și o latură pozitivă. Mă refer la faptul că mai multe țări europene urmăresc și, în unele cazuri, condamnă persoane care au comis crime împotriva umanității sau crime de război”, a declarat președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro.
Citește mai mulți AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News