Un studiu recent arată că o posibilă consecință a călătoriilor în timp ar fi efectele asupra memoriei, cum ar fi pierderea amintirilor la întoarcerea în prezent.
Lorenzo Gavassino, matematician și cercetător postdoctoral la Universitatea Vanderbilt din Nashville, autor al cercetării, subliniază existența unor fenomene neobișnuite asociate cu călătoriile în timp. Un astfel de fenomen ar fi ștergerea amintirilor create pe durata unei traiectorii temporale închise, un concept din relativitatea generală care se referă la buclele în spațiu-timp, ce teoretic ar permite călătoria înapoi în timp, aflăm din Interesting Engineering.
Călătoriile în timp trebuie să se conformeze legilor fizicii, inclusiv celei de-a doua legi a termodinamicii, care afirmă că entropia, sau gradul de haos dintr-un sistem, crește constant pe măsură ce timpul avansează. În contextul unei călătorii pe o CTC, entropia ar trebui să crească, să atingă un vârf și apoi să revină la valoarea inițială, într-un mod similar ciclului Poincaré, un proces matematic repetitiv.
Gavassino propune că după atingerea punctului maxim al entropiei și întoarcerea în prezent dezordinea ar scădea, ceea ce ar duce la inversarea tuturor proceselor termodinamice, inclusiv a celor biologice, cum ar fi formarea memoriei. Astfel, amintirile legate de călătoria în timp ar fi eliminate odată cu revenirea în prezent.
Această lege ar afecta și sistemele non-vii, cum ar fi computerele sau telefoanele mobile, ceea ce înseamnă că datele stocate pe parcursul călătoriei ar putea fi șterse. În plus, ceasurile ar putea arăta un timp incorect, deoarece sunt concepute să funcționeze în mod liniar. De asemenea, călătoria în timp ar putea perturba vibrațiile atomilor și ale moleculelor. Deși aceste teorii sunt fascinante, ele nu pot fi încă confirmate. Studiul a fost publicat în revista Classical and Quantum Gravity.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu