Nivelul necesar de proteine se calculează în funcție de greutate, dar este recomandat de medici și-n funcție de starea de sănătate. Proteinele animale sunt cea mai bună sursă de fier.
”0,8 grame/kg/corp/zi, cel mult 1 gram/kg/corp/zi” a spus medicul Cristina Bloț, pentru DCMedical, întrebată fiind câtă carne trebuie să fie consumată zilnic. Astfel, nivelul necesar de proteină animală diferă de la om la om, în funcție de greutate.
În cazul unei diete, conform acesteia, ”proteinele n-ar trebui să le scădem, totul trebuie să fie moderație, dar, mai degrabă, scădem carbohidrații și grăsimile”. Proteinele sunt benefice pentru ”musculatură, organism, vindecare”. ”Este foarte important, în perioadele de convalescență, când bolnavii ies din spital, consumul de proteină este cel care ajută la vindecarea organismului. Sunt extrem de importante și efortul pe care-l depune organismul să metabolizeze proteinele consumă mai multe calorii” a afirmat Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice. Medicul spune că proteinele animale pot fi înlocuite cu succes de cele vegetale, dar a subliniat că trebuie ținut cont, în cazul proteinelor vegetale, și de cantitatea de carbohidrați. Pe de altă parte, ”fierul din carne se absoarbe cel mai bine, carnea fiind principala sursă de fier. Fierul din proteinele vegetale se absoarbe mai greu.”, de aceea unele persoane vegetariene pot să dezvolte deficit de fier și de vitamina B12.
Vezi mai mult în video:
Într-un interviu pentru DCNews și Spectacola, medicul nutriționist Șerban Damian a spus câtă apă trebuie să consumăm pe zi și cum calculăm: ”Recomandarea de doi litri de apă pe zi nu este o constantă, e pur şi simplu orientativ. Mai degrabă ne putem ghida după această formulă: 35 ml/kg corp/zi, putem să ne facem singuri calculele. Spre exemplu, pentru o persoană de 60 de kilograme, un consum de 2 litri pe zi e suficient. Pentru cineva de 100 kg vorbim deja e o cu totul altă valoare, la fel şi pentru una de 40 kg. Să nu uităm că aceasta este o valoare în condiţii de temperatură constantă optimă, dar vara, de pildă, cantitatea se poate dubla, mai ales dacă se face şi efort fizic. În astfel de cazuri, nu e nimic ieşit din comun dacă o persoană consumă 4-5 litri de lichide pe zi.” Citește AICI mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu