Calcul simplu în funcție de veniturile tale: Cât trebuie să valoreze maxim mașina personală

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Iată cum calculezi ce mașină îți permiți. 

În plină criză - sau crize - în România continuă să crească vânzările auto. Cu 35% ar fi crescut vânzările în acest domeniu în țara noastră, în timp ce-n Europa au scăzut cu 13%. În primele patru luni ale lui 2022, România a avut, astfel, cea mai mare creștere a achizițiilor de autoturisme din Europa, cu un avans de 35,6% până la 37.447 de autoturisme. 

”În cel mai prost moment economic să cumperi pasive, vânzările auto în România cresc cu 35%, iar în Europa scad cu 13%. Iar suntem "Tigrul Europei..." Valoarea mașinii personale ar trebui să se încadreze în MAXIMUM 6 venituri lunare” scrie Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară. 

Astfel, a calcula câtă mașină îți permiți este foarte simplu. Vezi ce venituri totale ai într-o lună, înmulțești suma cu 6. Rezultatul este prețul maxim al mașinii personale pe care ți-o permiți. 

Iată și ce să ai în vedere înainte de a face pasul către o locuință nouă

”Achiziţia unei locuinţe e o decizie care îţi va influenţa viaţa şi finanţele pe zeci de ani!” atrage atenția Adrian Asoltanie, care subliniază ”10 elemente esenţiale pe care trebuie să le ai în vedere”:

”1. BUGETUL PERSONAL/al familiei calculat pe 12 luni - îţi arată ce bani intră, ce bani ies, pe ce se duc şi ce poţi economisi. Poţi să-l descarci gratuit de pe www.adrian.asoltanie.com/gratuit. Vei descoperi pe câte picioare financiare stai şi ce cheltuieli poţi optimiza.

2. FONDUL de URGENŢĂ de cel putin 1000 - 2000 RON. Poţi să ţii aceşti bani pe card sau într-un cont de economii, însă recomandarea mea este să ai şi o sumă cash pentru defecţiuni casnice sau auto şi mici urgenţe medicale.

3. FONDUL DE SIGURANŢĂ pentru minimum 3 luni de cheltuieli (cont bancar în EURO) care să te protejeze de problemele mai serioase ale vieţii: pierderea locului de muncă, o boală gravă sau o operaţie scumpă, divorţul, decesul partenerului, defecţiuni auto majore. Sigur că poţi economisi şi în lei, însă, din experienţa mea, când ai bani în altă monedă îţi e mai greu să intri în ei.

4. VALOAREA LOCUINŢEI - recomand să nu depăşeşti valoarea veniturilor pe 4 ani. De exemplu, o persoană cu un venit lunar de 5000 RON va alege înţelept o locuinţă în valoare de maximum 50.000 EUR, la care se adaugă eventuale costuri de amenajare, mobilare ş.a.m.d.

5. AVANSUL - minimum 20% din valoarea proprietăţii, chiar dacă banca acceptă şi un avans mai mic. Acumularea avansului este confirmarea faptului că ai resursele şi disciplina să te angajezi la rate lunare timp de 20 - 30 de ani. Joacă-te "de-a casa" cel puţin 1-2 ani înainte de achiziţie, economisind lunar o sumă corespunzătoare viitoarei rate. Este un scurt antrenament înainte de un "maraton" financiar.

6. CREDITUL - rata lunară să nu depăşească 25% din veniturile lunare (personale/ale cuplului). Aş recomanda ca în această perioadă să alegi un credit cu dobândă fixă pentru primii 5-7 ani.

7. VALUTA CREDITULUI să fie aceeaşi cu valuta în care sunt încasate veniturile, pentru a fi protejat de variaţiile cursului de schimb. 

Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel