Calcularea bugetului propriu și stabilirea priorităților financiare

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Un privilegiu al vieții de adult pe care îl așteptăm cu toții este, fără îndoială, independența financiară.

Un privilegiu al vieții de adult pe care îl așteptăm cu toții este, fără îndoială, independența financiară, în care ne propunem „să nu mai depindem de nimeni”. Însă, trebuie să ținem cont că această etapă nu vine doar cu beneficii, ci și cu asumarea unor responsabilități, care ne conduc, pas cu pas, și către o maturitate financiară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile se schimbă și prioritățile odată cu ele. În același timp, trebuie să recunoaștem că atunci când veniturile noastre se rotunjesc, crește și tentația de a cheltui necontrolat, din dorința de a ne „recompensa” pentru toată munca depusă.

Înainte de a vedea cum putem stabili priorități financiare pe termen lung, trebuie să înțelegem că un „buget sănătos” este acela în care avem în vedere toate aspectele, de la venituri și cheltuieli recurente, până la necesitatea creării unui fond de urgență pentru cheltuieli neprevăzute, și, independent de acesta, un fond de economii pentru activități de relaxare. Fiecare trebuie să ocupe o pondere importantă în bugetul fiecăruia dintre noi pentru a asigura un confort psihic și un nivel ridicat de bunăstare pe termen lung.

De ce este important să ne stabilim prioritățile financiare?

Un plan financiar pe termen mai lung ne oferă perspective mai clare asupra a ce ne permitem să facem, spre exemplu, unde ne permitem să mergem în concediu. Totodată, ne indică și dacă e nevoie să șlefuim bugetul, să ponderăm cheltuielile sau să ne luăm un extra job. Mai mult, având o radiografie clară a costurilor lunare (cumpărături, întreținere, chirie), vei putea gestiona foarte bine cheltuielile neprevăzute. Important este să eviți achizițiile sub impulsul momentului, pentru că îți destabilizează foarte mult bugetul și, din păcate, poți ajunge într-o extremă care nu este optimă: supraîndatorarea.

Un comportament temperat când vine vorba de propriile finanțe te va ajuta să înțelegi cu adevărat care sunt nevoile tale. Astfel, dacă ajungi într-o situație mai puțin plăcută și este nevoie să te împrumuți pentru a o traversa, vei putea pune în balanță mult mai bine prioritățile, dintr-o perspectivă matură. Știind să apreciezi la prețul corect ce tip de credit se potrivește cel mai bine nevoilor tale, vei putea lua și cea mai bună decizie privind instituția care să te îndrepți pentru accesare, bancă ori o instituție financiară nebancară. În plus, în cazul unui IFN, poți beneficia de consiliere pe parcursul procesului de aplicare, dar și de o ofertă de creditare personalizată, adaptată nevoilor tale.

FOTO: Freepik

Cum să-ți stabilești obiective financiare durabile?

Pentru a cheltui, dar și economisi cu sens, este nevoie să fii precaut din mai multe puncte de vedere. Dacă ți-ai făcut planuri care implică un efort financiar considerabil (schimbarea mașinii, rezervarea unei vacanțe într-o destinație exotică sau achiziționarea de mobilier pentru camera copilului), este esențial să bifezi mai mulți pași pentru a le îndeplini: 

● Evaluează veniturile și cheltuielile

Pe baza acestora, stabilește un buget lunar pe care să-l respecți. Procedând astfel, vei simți că deții controlul asupra finanțelor tale.

● Achită datoriile - primul pas spre libertatea financiară

Să rămâi agățat de gândul că trebuie să returnezi bani celor dragi, te poate ține pe loc și chiar da înapoi uneori. Dacă ești împrumutat, mobilizează-te și începe să returnezi câte puțin, lună de lună.

● Monitorizarea cheltuielilor pe categorii cu ajutorul unei aplicații mobile

O aplicație de monitorizare a cheltuielilor te-ar putea ajuta să vezi mai clar dacă ai cheltuit mai mult decât alocaseși pentru o anumită categorie într-o anumită perioadă, dar și să reduci cheltuielile pe termen lung.

● Creează un fond de urgență

Un scut împotriva evenimentelor neprevăzute ar putea fi salvator în adevăratul sens al cuvântului, mai ales dacă luăm în calcul problemele de sănătate care pot apărea.

● Revizuiește și ajustează bugetul periodic

Acolo unde crezi că ai putea cheltui mai puțin (de exemplu produse mai convenabile, dar tot de bună calitate), propune-ți să faci asta treptat și observă inclusiv cât ai economisit.

O planificare financiară realistă te va ajuta să stabilești priorități, iar ulterior să poți crea un fond de economii. La rândul ei, stabilitatea financiară conferă o liniște interioară de care avem nevoie cu toții pentru a ne putea concentra pe lucrurile care contează.

Cum alegi un credit când economiile s-au epuizat? Aplică la un IFN în doar câțiva pași!

Odată ce te-ai decis care este tipul de credit de care ai nevoie, nu îți rămâne decât să descoperi care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești:

● Simulează un calcul estimativ

Calculatorul de credit disponibil pe site-ul instituțiilor financiare te poate ajuta să obții o estimare a ratelor lunare și costurilor totale, în funcție de suma dorită și perioada de rambursare.

● Pregătește documentele necesare pentru aplicare

Din fericire, pentru aplicarea la anumite IFN-uri nu ai nevoie decât de un act de identitate valabil.

● Completează aplicația

Accesează formularul de aplicare online de pe site și completează toate câmpurile solicitate cu informațiile corecte și complete, inclusiv documentele solicitate.

● Așteaptă evaluarea

După trimiterea aplicației, instituția va evalua cererea ta. Acest proces poate dura de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de creditul pentru care optezi și de volumul de solicitări.


● Pregătește-te pentru semnarea contractului

Dacă aplicația este aprobată, vei primi o ofertă detaliată. După ce parcurgi termenii și condițiile, poți semna contractul de credit.

● Banii ajung la tine în cont

După semnarea contractului, vei primi foarte rapid sprijinul financiar de care ai nevoie. 

Care este următoarea ta prioritate la sfârșit de 2024 sau în zorii noului an? Analizează cu atenție obiectivele pe care ți le-ai setat, iar dacă ai nevoie de suport pentru a-l îndeplini, nu ezita să aplici pentru un împrumut!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel