Căldura din iarna aceasta ne va arde la buzunare! Prețurile la lemne de foc au crescut

foto: Freepik
foto: Freepik

Se scumpește lemnul de foc.

Prețul lemnelor de foc a atins cote record! Nu doar alimentele și medicamentele au suferit scumpiri, ci și costurile pentru încălzirea locuințelor cu lemne. În prezent, lemnele de foc au devenit un lux pentru mulți români, iar prețurile au ajuns să fie extrem de ridicate. Potrivit statisticilor, în zonele rurale există aproximativ 3,5 milioane de locuințe care se încălzesc cu sobe pe lemne, majoritatea fiind echipamente vechi și ineficiente, ceea ce duce la un consum ridicat de lemne. Specialiștii estimează costuri de aproximativ 3.000 de lei pe sezon de încălzire, echivalentul unei pensii medii.

Prețurile lemnelor variază în funcție de mai mulți factori, precum tipul de lemn, calitatea calorică și modul de achiziție, direct din pădure sau cu livrare la domiciliu.

Prețurile la Romsilva

Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a planificat pentru 2024 recoltarea unui volum de 9,3 milioane de metri cubi de lemn, dintre care 4,81 milioane mc reprezintă lemn fasonat și 4,49 milioane mc lemn pe picior. Prețurile lemnului de foc oferit de Romsilva variază între 73,5 lei/mc și 416,5 lei/mc, în funcție de specie și sortiment.

În 2023, Romsilva a crescut cu 24% volumul de lemn fasonat pus pe piață. Numai în primele 11 luni ale anului, au fost recoltate peste 3,9 milioane mc de lemn fasonat, iar prețul mediu pentru lemnul destinat industrializării, rezultat în urma licitațiilor, a fost de 503 lei/mc. Lemnul a fost sortat și valorificat prin rețeaua de depozite a Romsilva.

Tot în această perioadă au fost recoltați și 4,1 milioane mc de lemn pe picior, la un preț mediu de 309,41 lei/mc. Romsilva administrează aproximativ 3,13 milioane hectare de păduri proprietate publică a statului și oferă servicii pentru alte circa un milion de hectare de păduri private.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel