Sindicatele europene denunță nepăsarea angajatorilor care nu fac nimic pentru a proteja angajații obligați să îndeplinească sarcini fizice în condiții extreme la locul de muncă.
Nicio țară din UE nu a înțeles încă impactul real al creșterii temperaturii asupra sănătății, siguranței, bunăstării și productivității lucrătorilor. Acuzația vine de la Institutul Sindicatelor Europene (ETUI), think tank-ul confederației sindicale din UE, care a avertizat asupra riscului de accidentare pentru angajații care lucrează la locurile de muncă în care se înregistrează de la 38 de grade în sus.
Schimbările de căldură extremă cresc riscul de accidente cu 10 până la 15%, conform studiului făcut public de sindicate.
În timp ce un alt val de căldură lovește Europa, cu vârfuri de 45 de grade așteptate în unele zone din Spania, ETUI a denunțat că ”grupe mari de muncitori sunt victimele nepăsării din partea angajatorilor”, așa cum a explicat sociologul Claudia Narocki.
Tot în studiul publicat, experții sunt de acord că creșterea numărului de spitalizări fatale și nefatale în spitale în timpul valurilor de căldură este legată în principal de expunerea profesională.
”În timp ce valul de căldură din 2003, cu cele 70.000 de morți în 12 țări europene, a contribuit la transformarea acestor valuri într-o chestiune de politică de sănătate, a sosit momentul să recunoaștem temperaturile extreme ca un risc pentru siguranța la locul de muncă, să obligăm companiile ale căror activități tind să cadă sub impactul valurilor de căldură să fie pregătite să gestioneze riscurile asociate căldurii”, a menționat sociologul Claudia Narocki.
”Dacă birourile cu aer condiționat sunt excepția, stresul termic reflectă și accentuează inegalitățile sociale preexistente”, a spus Narocki. Într-adevăr, căldura este un pericol profesional obișnuit pentru lucrătorii care desfășoară activități manuale slab calificate, caracterizate prin venituri reduse și sarcini care necesită efort fizic.
În timp ce, la prima vedere, lucrătorii din construcții și agricultură par să fie cei mai afectați, riscurile de temperaturi extreme cad și asupra lucrătorilor de întreținere a drumurilor, a lucrătorilor din bucătării și a curierilor, mai ales atunci când livrările se fac cu bicicleta.
Expunerea la căldură crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și respiratorii, agravează afecțiunile existente și reprezintă o amenințare pentru sănătatea reproducerii, precum și legată de aportul unor medicamente, au mai arătat sindicatele. De aici și cererea de protecție reală a lucrătorilor.
De obicei, este acceptat faptul că oamenii lucrează cel mai bine la o temperatură cuprinsă între 16 °C și 24 °C, în funcție de tipul de activități efectuate. Cu cât efortul fizic este mai mare, cu atât temperatura mediului de lucru poate fi mai scăzută. Atunci când temperatura la locul de munca devine prea ridicată, aceasta este mai mult decât o problemă de confort sau de productivitate a muncii.
Dacă temperatura creste prea mult, atunci aceasta poate deveni o problemă de sănătate și siguranță. La temperaturi ridicate, oamenii pot risca să aibă amețeli, leșinuri sau chiar crampe.
Dacă temperatura aerului este prea ridicată, în combinație cu efectul umidităţii ridicate, corpul ajunge să genereze căldură mai repede decât poate “scape” de ea. În această situație, sistemul de termoreglare al organismului nu mai face față, astfel încât temperatura corpului și a sângelui pot atinge valori alarmante, mai mari de 40° C.
Temperatura ridicată a sângelui, peste 39 °C, poate determina apariția leziunilor cerebrale (în primul rand, edem cerebral acut), dar și leziuni la nivelul altor organe, care pot fi mai mult sau mai puțin reversibile. Delirul sau confuzia pot apare la peste 41 °C.
Vara, în perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorul este obligat să asigure o serie de măsuri minimale obligatorii care vizează atât locul și condițiile de muncă, cât și asigurarea stării de sănătate a angajaților, potrivit Euramis.
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă, măsurile minimale obligatorii pe care trebuie să le ia angajatorii se referă la:
– asigurarea ventilației la locul de muncă
– reducerea intensității și ritmului activităților fizice
– alternarea efortului dinamic cu cel static
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, în perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorii sunt obligați să asigure angajaților următoarele masuri minimale obligatorii:
– apa minerală, cate 2-4 litri / persoană
– echipament individual de protecția muncii
– posibilitatea de a face dușuri
În plus, în situația în care temperaturile ridicate se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv, iar angajatorul nu poate asigura măsurile minimale obligatorii sau acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaților, sau, în situația în care acesta constată că nu poate menține un randament corespunzător în muncă, angajatorul vă lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele masuri:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci