Calea ferată din regiunea Cernăuți din Ucraina va fi refăcută prin modernizarea ecartamentului larg, sovietic, la cel european.
Publicitate
Rețeaua feroviară ucraineană din regiunea Cernăuți va fi refăcută prin modernizarea ecartamentului larg, de tip sovietic, la cel european.
Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat publicației Evropeiska Pravda (Adevărul European) de către Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Olexandr Kubrakov, potrivit BucPress.
În total, Ucraina are 24 de mii de kilometri de cale ferată, programul de modernizare a rețelei feroviare prevede refacerea a doar 200 kilometri.
„Conform planului de refacere a căilor ferate, prezentate de Guvernul la Lugano, era vorba de aproximativ 200. Trebuie să refacem linia ferată cu ecartament larg (de tip sovietic), la cel european”, a subliniat ministrul.
Olexandr Kubrakov a menționat că programul de modernizare a rețelei feroviare va fi aplicat în regiunile vestice ale țării, inclusiv în regiunea Cernăuți.
„Acest lucru se referă la regiunile învecinate cu hotarul Uniunii Europene. Este vorba despre regiunile Volîni, Liov, Transcarpatia, Cernăuți”, a adăugat Kubrakov, scrie Bucpress.
În Ucraina se schimbă numele străzilor care erau denumite după personalităţi din Rusia. În regiunea Cernăuţi, de lângă ţara noastră, unde trăiesc mulţi etnici români, asociaţiile acestora au înaintat propuneri de nume româneşti.
"Consulatul general al României a intervenit pe lângă autorităţile din regiunea Cernăuţi pentru ca liderii comunităţilor să fie primiţi la consultări, la comisia de toponime din cadrul primăriei. Să sperăm că şi o parte din personalităţile noastre îşi vor găsi locul ca denumire pe aceste străzi", a spus consulul Irina Stănculescu, potrivit Rador.
Doi tineri, etnici români, din regiunea Cernăuți au fost decorați post-mortem de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski cu distincția „Pentru vitejie”, de gradul III.
Alexei Anichitoi din localitatea Tărăsăuți și Marin Melnicov din satul Vancicăuți, regiunea Cernăuți, ambii români din fostul raion Noua Suliță, au căzut pe câmpul de luptă în primele zile ale lunii martie anul curent, apărând eroic hotarele Ucrainei de vrăjmașii ruși (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu