Calendar, 18 mai. 612 ani de la zidirea Bisericii Mănăstirii Cozia

Manastirea,  ctitorie a lui  Mircea cel Batrân,  păstrează inca din acea perioada elementele principale de design ale interiorului manastirii, precum rozetele si partea de sus a chenarelor de la ferestre si pictura gasita in pronaos (incaperea ce precede naosul dintr-o biserica crestina). Deoarece s-a degradat in timp, pictura a fost refacuta in anul 1517, in perioada domniei lui Neagoe Basarab, cand s-a construit, de asemenea, fantana ce poarta numele acestui domnitor.

Paul de Alep, în jurnalul călătoriei sale în Țara Românească între 21 august 1656 - 13 octombrie 1658 scria despre Cozia: „În limba lor înțelesul numelui acestei mănăstiri, Cozia este „fortăreață de pământ din pricina nenumăraților munți din această țară"

Manastirea Cozia a avut parte de diverse adaugari si dezvoltari de-a lungul timpului. Cele mai semnificative sunt cele realizate de catre paharnicul Serban Cantacuzino, care au avut loc intre anii 1706-1707. Atunci s-au adaugat pridvorul, s-a renovat pictura si au fost aduse cerdacurile si chiliile. Tot atunci, havuzul cu apa a fost refacut din temelii. Cu toate acestea, principala atractie a manastirii ramane pictura originala din naos, care ii infatiseaza pe Mircea si fiul sau Mihail imbracati in cavaleri (pe peretele de vest) si pe Serban Cantacuzino (in partea stanga a picturii).

In anul 1794 a fost refacuta si catapeteasma bisericii, cand a fost construita din caramida, aceasta fiind initial din lemn. De pe timpul lui Mircea cel Batran a ramas si crucea de pe turla, iar policandrele din naos si pronaos exista din perioada domniei lui Constantin Brancoveanu. Domnitorii Bibescu si Stirbei si-au lasat si ei amprenta asupra manastirii Cozia, renovand cladirile intre anii 1850-1856. Tot ei au fost cei care au ridicat cele doua pavilioane, dintre care a mai ramas pana in prezent doar cel din stanga, care gazduia odinioara resedinta domneasca de vara.

In pronaosul manastirii, vizitatorii vor gasi mormintele voievodului Mircea si al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul. Piatra funerara nu este insa originala, ci o copie realizata in 1938.

Semnificația zilei de 18 mai

332 - Constantin cel Mare a anunțat distribuirea gratuită a hranei cetățenilor din Constantinopol.

872 -  Ludovic al II-lea al Italiei este încoronat pentru a doua oară ca Împărat Roman la Roma, la vârsta de 47 de ani. Prima sa încoronare a fost cu 28 de ani mai devreme, în anul 844, în timpul domniei tatălui său, Lothair I.

1048 - Se naște Omar Khayyám, poet persan (d. 1123)

1152 - La opt săptâmâni după anularea căsătoriei cu Ludovic al VII-lea al Franței, Eleanor de Aquitania se căsătorește cu Henry Plantagenet, Conte de Anjou și Duce de Normandia (viitorul rege Henric al II-lea al Angliei), care era cu unsprezece ani mai tânăr decât ea.

1388 - S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia.

1565: Începe Marele asediu al Maltei, în care forțele otomane încearcă însă nu reușesc să cucerească Malta.

1804 - Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte împărat al Franței. (1804-1814 și 1815); a fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie1804, în cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.

1868 - Se naște  Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei (d. 1918)

1897 - Romanul Dracula al autorului irlandez Bram Stoker este publicat la Londra.

1910 - Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.

1920 - Se naște  Karol Józef Wojtyła (papa Ioan Paul al II-lea) (d. 2005)

1944 - A început deportarea masivă, din ordinul lui Stalin, a tătarilor crimeeni din Crimeea înspre Asia Centrală. „Zi pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea".

1965 - Spionul israelian Eli Cohen este spânzurat în Damasc, Siria.

1969 - Programul Apollo: Se lansează Apollo 10 cu astronauții Tom Stafford, John Young și Eugene Cernan având misiunea de a simula o aselenizare.

1980 - Muntele Sf. Elena din SUA a erupt în statul Washington, omorând 57 de oameni și provocând pagube în valoare de 3 miliarde de dolari.

1980 - Studenții din Gwangju, Coreea de Sud încep demonstrațiile, cerând reforme democratice; demonstrația este violent reprimată de guvern. În acest incident, care este acum numit masacrul de la Gwangju, potrivit cifrelor oficiale, 207 de persoane mor, aproximativ 1.000 sunt grav răniți.

1990 - În Franța, un tren TGV modificat atinge un nou record al vitezei la nivel de cale ferată de 515,3 km/h.

2011 - A încetat din viaţă Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori ai literaturii române



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel