În calendarul creștin ortodox, Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită pe 7 decembrie.
Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo, capitala Țaratului Bulgar, într-o familie de țărani. Ea a fost crescută în dreapta credință și evlavie de către mama sa, care a murit atunci când Filofteia era încă mică. Copila postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria, iar mai presus de toate era foarte milostivă. Ea săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune, scrie Wikipedia.
Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Moaștele Sfintei Muncenițe Filofteia se află, de la sfârșitul sec. al XIV-lea, la Curtea de Argeș. În ședințele Sinodului BOR din 1950 s-a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeș. Numele sau se traduce prin "iubitoare de Dumnezeu".
Din informațiile cu privire la viață să, cunoaștem că una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp. Însă, Filofteia întâlnea în drum mulțime de săraci și, fiind milostivă împărțea din ea săracilor, atrăgând nemulțumirea și reproșul părintelui.
Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei și orbit de furie scoate barda pe care o avea la el și o lovește pe față. Tânăra Filofteia ar fi fost atunci grav rănită la un picior. În urmă acestei răni și-a încredințat sufletul Domnului, la vârstă de doar 12 ani, scrie crestinortodox.ro.
Este important de menționat că în tradiția populară Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. Totodată, se spune că Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită și "aducătoarea de ploi".
Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiția spune că Sfânta Filofteia i-a ajutat pe oameni, a adus ploaia, iar roada în acele zone a fost una bogată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu