Calendar Creștin Ortodox iulie 2021: Toate sărbătorile cu cruce roșie și cruce neagră

foto alba24.ro
foto alba24.ro

În luna iulie a anului 2021 sunt nouă sărbători. 

O singură sărbătoare din luna lui Cuptor este cu cruce roșie iar celelalte opt sărbători sunt de cruce neagră, arată alba24.ro

Sfântul Ilie – 20 iulie, cruce roșie

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea regelui Ahab. A fost fiul preotului Sovac din Tesvi, neamul lui Aaron, trăind cu mai bine de 800 de ani înainte de Iisus Hristos.

Acesta a fost ales de Dumnezeu să îl certe aspru pe regele Ahab care se închina la idolul Baal. A înfăptuit mai multe minuni în timpul vieții sale.

Sărbătorile marcate cu cruce neagră sunt următoarele:

Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti, Sfantul Voievod Stefan cel Mare, Sfantul Atanasie de la Aton, Sfanta Mucenita Chiriachi, Sfintii Epictet si Astion, Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie, Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo, Sfantul Ilie, Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel, Sfantul Mucenic Pantelimon.

Sfântul Leontie de la Rădăuți – 1 iulie, cruce neagră

Sfântul Ierarj de la Rădăuți a venit pe lume la început de secol al XIV-lea, a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți. El a primit numele Lavrentie. El s-a retras după o vreme în sihăstrie, unde a construit un schit care i-a purtat numele ”Schitul lui Lavrentie”.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 2 iulie, cruce neagră

Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei între anii 1457-1504, fiind un cunoscut apărător al creștinătății. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 20 iunie 1992. El a fost înmormântat la mănăstirea Putna.

Sfântul Atanasie de la Aton – 5 iulie, cruce neagră

Acest sfânt s-a născut în Trapezunt, având părinți creștini. A rămas orfan la o vârstă fragedă și a fost crescut de un ofițer. El a intrat în monahism și a ridicat o biserică în onoarea Fecioarei Maria.

Sfânta Mucenița Chiriachi – 7 iulie, cruce neagră

Sfânta a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Dioclețian. Creștină fiind, ea a refuzat să se căsătorească, iar unul dintre cei respinși de ea i-a povestit împăratului că este creștină, motiv pentru care a fost supusă la multe chinuri.

Aceasta a fost tămăduită însă, în chip minunat, de către un înger. Ca urmare a acestei minuni, mulți păgâni au trecut la creștinism.

Sfinții Epictet si Astion – 8 iulie, cruce neagră

Ei sunt cei mai vechi martiri din România, pătimind în anul 290, ca urmare a persecuției împăratului Dioclețian. Au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, o veche cetate creștină așezată pe malurile Dunării, care în antichitate se numea ”Almyra”.

Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născatoare de Dumnezeu, 25 iulie

Sfânta Ana, care, prin harul lui Dumnezeu, s-a făcut bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, se trăgea din seminţia lui Levi. Ea era a treia fiică a Măriei şi a preotului Mathan, care a preoţit pe timpul împărăţiei Cleopatrei şi a lui Sapor, împăratul perşilor, mai înainte de împărăţia lui Irod Antipa.

Pe Sfânta Ana, a măritat-o în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel