Pe datade 3 decembrie, sunt prăznuiți Sfinţii 10 mucenici.
Sfinţii 10 mucenici: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest şi Pompie au pătimit, în jurul anului 250, în insula Creta, din porunca împăratului Deciu. Pentru că au refuzat să se închine idolilor şi au marturist că sunt creştini, li s-a tăiat capul. Înainte de a trece la cele veşnice, au rostit cu toţii această rugăciune: "Iartă, Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre şi prieteni şi pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă bună credinţă, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, O! Împărate veşnic".
Sfântul Naum de Ohrida fost unul din ucenicii Sfinţilor Chiril şi Metodie. A trăit între anii 830 - 910. În anul 867 sau 868 este hirotonit preot în Roma. Potrivit aghiografiei Sfinţilor Chiril şi Metodie, scrisă de către Sfântul Clement al Ohridei, Sfântul Naum a ajutat celor dintâi în lucrarea lor misionară întreprinsă în Moravia Superioară, scrie crestinortodox.ro.
Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Şcolii de Literatură din Pliska, unde a şi lucrat între anii 886-893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica - Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Şcoala Literară din Ohrida. În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mănăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele şi Sfintele sale Moaşte. S-a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi şi a celorlalte cărţi bisericeşti din limba greacă în cea slavona. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea. Moaştele sale făcătoare de minuni uimesc şi astăzi prin mulţimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News