Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 26 iulie 2023 - Cruce neagră

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 26 iulie 2023 - Cruce neagră. Pe data de 26 iulie, este prăznuit Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul.

Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul este unul dintre cei mai renumiți sihaștri care s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Se crede că acesta era cu metania din Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă de alături. Timp de 37 de ani, s-a nevoit într-o peșteră, sub biserica rupestră de pe masivul Cetățuia din Valea Chiliilor, potrivit crestinortodox.ro. În anul 1638, a trecut la Domnul.

Abia în anul 1944, sfintele sale moaște au fost descoperite de părintele Pimen Barbieru, egumenul Schitului Cetățuia Negru Vodă. Din cauza regimului comunist ateu, moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie au fost reînhumate, iar la începutul anilor 1990 au fost deshumate de părintele staret, protosinghelul Modest Ghinea. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost trecut în rândul sfinților în anul 2009.

Sfântul Ermolae a fost preot în Nicomidia în timpul împăratului Maximian (286-305). Sfântul Ermolae s-a numărat printre cei două mii de mucenici arși de vii din porunca împăratului. Cu toate acestea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Ermolae, împreună cu alți doi preoți, Ermip și Ermocrat, au scăpat nevătămați din foc.

Din viața Sfântului Pantelimon aflăm că acesta trecea în fiecare zi prin fața casei lui Ermolae. Într-o zi, Sfântul Ermolae l-a poftit în casă și i-a spus că Hristos este singurul doctor adevărat, care a venit să ne mântuiască fără plată. La auzul acestor cuvinte, în Pantelimon s-a aprins dorul după Hristos, astfel că, în scurt timp, a primit botezul de la acesta.

Sfântul Ermolae a fost torturat și omorât prin decapitare împreună cu preoții Ermip și Ermocrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel