Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 27 iulie 2023 - Cruce Neagră. Pe data de 27 iulie, este prăznuit Sfântul Mucenic Pantelimon, sărbătoare cu cruce neagră.
Sfântul Mucenic Pantelimon a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă "cel în toate puternic ca un leu", un nume păgân, căci tatăl său împărtăşea credinţa în zei. Însă Evula, mama sa, era creştină. Aceasta moare la puţini ani de la naşterea lui Pantoleon, scrie crestinortodox.ro.
La îndemnul tatălui său termina Şcoala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin. Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce primeşte botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă "cel cu totul milostiv".
După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunţe la credinţa creştină. Pentru că a refuzat, sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din trupul său. Din anul 303, anul morţii sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor.
La Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos se află Capul Sfântului Pantelimon. Moaştele Sfântului Pantelimon sunt prezente şi în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galaţi, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea Oaşa din Alba Iulia şi în mai multe biserici din Bucureşti: Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udrişte), Biserica Sfântul Dumitru Poşta (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuită (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului - Precupeţii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Şerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitan, nr. 24).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News