Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 februarie 2024

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Calendar Creștin Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 3 februarie 2024. Pe data de 3 februarie, este prăznuit Sfântul şi Dreptul Simeon.

Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraică în limba greacă de 70 de înţelepţi, printre aceştia numărându-se şi Sfântul şi Dreptul Simeon. În momentul în care a ajuns la textul din Isaia 7,14: "Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu", a înlocuit cuvântul "fecioară" cu "femeie", gândind că nu este posibil ca o fecioară să nască. Pentru necredinţa sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26), scrie crestinortodox.ro.

Pe data de 3 februarie, este prăznuit Sfântul şi Dreptul Simeon. La 40 de zile de la naşterea lui Hristos, Sfântul şi Dreptul Simeon, îndemnat de Duhul Sfânt, va lua în braţe pe Cel născut din Fecioară şi va spune: "Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta".  Dreptul şi Sfântul Simeon a vestit şi răstignirea lui Hristos, în momentul în care îi spune Fecioarei Maria ca prin sufletul ei va trece sabie.

"Ce mare este în ceruri slava Sfântului şi Dreptului Simeon, cel care în braţele sale pe Pruncul Iisus L-a primit! Ea se vede dintr-un eveniment din viaţa Sfântului Petru Atonitul, care se sărbătoreşte la 12 iunie. Fiind comandant de oşti, Petru a fost luat prizonier şi aruncat în temniţă în catatea Samara de pe malul raului Eufrat.

Suferind în temniţă, Petru se rugă cu lacrimi Sfântului Nicolae să-l roage pe Dumnezeu să-l scape de acolo, făgăduind că îşi va dărui după aceea toată viaţa lui Dumnezeu. Sfântul Nicolae i s-a înfăţişat în vedenie şi i-a spus că deşi el duce rugăciunea lui la Dumnezeu, Dumnezeu nu i-o împlineşte, pentru că altă dată la greu a mai făcut aceasta făgăduinţă şi nu şi-a ţinut-o. apoi Sfântul Nicolae l-a sfătuit pe Petru să se roage Sfântului şi Dreptului Simeon care este foarte ascultat înaintea lui Dumnezeu, aflându-se aproape de Tronul Lui, împreună cu Preasfânta Fecioară şi cu Sfântul Ioan Botezătorul. Petru a ascultat şi a început să se roage Sfântului şi Dreptului Simeon.

Atunci din nou i-a apărut Sfântul Nicolae, împreună cu Dreptul Simeon, dar nu în vedenie ci aievea. Petru l-a văzut pe Dreptul Simeon în slava mare, cu faţa strălucitoare şi îmbrăcat în hainele preoţeşti ale Vechiului Testament, purtând în mână un toiag de aur. Dreptul Simeon l-a întrebat pe Petru: "Voieşti să-ţi împlineşti făgăduinţă şi să te faci monah?" La aceasta, Petru a răspuns: "Voiesc, Stăpâne, cu ajutorul lui Dumnezeu". Sfântul Simeon atunci a atins lanţurile lui Petru cu toiagul său şi ele s-au topit ca ceară. Deschizând uşa temniţei, Sfântul l-a scos pe Petru afară" (Sfântul Nicolae Velimirovici, "Proloagele de la Ohrida", vol. I, Editura Cartea Ortodoxă, Editura Egumeniţa).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel