Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 februarie 2023

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 februarie 2023 / Foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 februarie 2023 / Foto: Pixabay

Calendar Creștin Calendar Creștin Ortodox. Află în articol ce sărbătoare este astăzi, 5 februarie.

Sfintele Mucenice Agata şi Teodula sunt pomenite în calendarul creştin ortodox în ziua de 5 februarie, scrie crestinortodox.ro.

Sfânta Muceniță Agata s-a născut în cetatea Panormos, din insula Sicilia. Potrivit izvoarelor istorice, Sfânta Agata era foarte frumoasă și foarte bogată. A fost cerută în căsătorie de dregătorul Cvintian, însă, a refuzat pentru că a ales să trăiască pentru Hristos. Este încredințată unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul că această să o facă să lepede credință în Hristos. Având în vedere că nu a dat curs cererii în căsătorie și că nu a renunțat la renunțat la credință în Hristos, va fi supusă la mai multe chinuri. Se spune că i-a fost tăiat pieptul, cu un clește de fier.

Despre vindecarea să în chip minunat, aflăm din Sinaxarul zilei din 5 februarie: "La miezul nopții i s-a arătat Sfântul Apostol Petru, cu chipul bătrân și cinstit, purtând în mâinile sale multe doctorii. Iată, eu stăteam și priveam la ține în ceasul acela, când ai răbdat chinurile și am cunoscut că este cu putință să se tămăduiască pieptul tău; pentru aceea am și venit aici".

Sfânta Muceniță Agata a răspuns: "Eu niciodată n-am obișnuit trupul meu cu nici un fel de doctorie, și acum mi se pare că nu se cade a strică obiceiul cel bun, păzit din tinerețe". Bătrânul i-a zis: "Și eu sunt creștin și nădăjduiesc să te tămăduiesc; am venit la tine, deci nu te rușina de mine".

Este și duminica Vameșului și a Fariseului

Tot astăzi este și duminica Vameșului și a Fariseului. Începând cu această zi, calendarul ortodox consemnează intrarea în perioada premergătoare Paștilor. Numită după cartea în care sunt redate, pe larg, slujbele bisericești din acest răstimp, perioada Triodului se distinge prin specificul profund duhovnicesc și de pocăință al conținutului liturgic, toate pregătindu-ne pentru patimile Mântuitorului Hristos, dar mai ales pentru Învierea Sa.

Pregătirea aceasta o putem face prin pocăință și înfrânare, prin post și rugăciune. Prin pocăință pentru păcatele trecutului, prin post și rugăciune și prin înfrânare de la toate cele rele, pentru viață prezentă și viitoare. Nimeni nu poate spune că n-are nevoie de pocăință, pentru că nimeni nu poate spune că este fără păcat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel