Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 iulie 2024

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 iulie 2024. Pe data de 5 iulie este prăznuit Sfântul Atanasie.

Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, într-o familie de creștini. Rămas orfan de mic, a fost crescut de un ofițer. În copilărie, își conducea prietenii în pădure sau lângă o peșteră și juca rolul de egumen, o prefigurare a destinului său de viitor stareț. După ce și-a terminat educația, a intrat în monahism. La cererea lui Nichifor Focas (963-969), Sfântul Atanasie a ridicat o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, conform crestinortodox.ro.

Când lua masa împreună cu frații din mănăstire, împărțea porția sa astfel încât, fără să atragă atenția, nu consuma aproape nimic în afară de anafura primită după Sfânta Liturghie. Plin de har divin, Sfântul Atanasie a fost binecuvântat cu apariția Maicii Domnului. Aceasta a făcut să izvorască apă dintr-o stâncă și i-a promis că va rămâne veșnic Stareța Lavrei.

Dumnezeu i-a dezvăluit momentul trecerii sale la cele veșnice. Înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanasie și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. În timp ce urca pe schele, cupola bisericii s-a prăbușit peste el și ceilalți frați care lucrau la construcție. Deși cupola a căzut peste el, trupul său a rămas nevătămat, având doar o rană la picior.

Din acea rană a curs sânge, pe care frații l-au adunat cu grijă și cu care s-au săvârșit multe vindecări. După trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Atanasie a apărut de mai multe ori în fața fraților săi, uneori pentru a-i mângâia și întări, iar alteori pentru a-i mustra.

Rugăciunea Sfântului Atanasie pentru iertarea păcatelor și vindecarea trupului și sufletului

”De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaş nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Fiind cuprins de dorirea ta şi legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ţie laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător şi dă-mi putere să-ţi aduc laudă după vrednicie.

Din tinereţe părăsind toate cele pieritoare şi veselitoare ale vieţii, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie şi ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ţi-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a şi ales pe tine păstor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite.

Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate și sănătate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfântă pomenirea ta.

Amin!”

Sursa: ortodox.md

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel