Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare pe 16 august

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Ziua de 16 august marchează una din cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.

Este vorba despre martiriul Sfinților Brâncoveni: Constantin Vodă și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și Sfetnicul Ianache. De asemenea, tot pe 16 august prăznuim evenimentul aducerii Icoanei celei nefăcute de mână a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, din cetatea Edesei, în Constantinopol.

Domnia lui Constantin Brâncoveanu - importanța

Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariţiei Bibliei în limba română, numită "Biblia de la Bucureşti", în anul 1688. A avut un rol esențial de protector al tiparului și școlilor din Muntenia, însă și din Transilvania. A oferit Bucureștiului o nouă Academie Domnească, școala de la Sf. Sava a transformat-o în "colegiu public pentru pământeni și străini", cu o programă la fel cu cea a instituțiilor de grad superior. Constantin Brâncoveanu a ctitorit mai multe biserici și mănăstiri, respectiv: bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, Mănăstirile Hurezi și Brâncoveni, Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din București, unde se află sfintele sale moaște.

Deoarece a refuzat să se lepede de la credinţa creştină, pe data 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul roman a fost ucis prin decapitare de către otomani. Aceeaşi pedeapsă au suferit-o şi cei patru fii ai săi, împreună cu sfetnicul Ianache, scrie crestinortodox.ro.

Ultimele cuvinte ale lui Constantin Brâncoveanu

"De legea creştină nu mă las, căci în ea m-am născut şi am trăit, şi în ea vreau să mor!", iar către fiii lui a rostit: "Fiilor, fiţi bărbaţi! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem şi pe ele, ci să le ducem curate înaintea feţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!", a zis domnitorul.

"Fii mei, fiii mei! Iată toate avuţiile şi orice alta am pierdut. Să nu ne pierdem încai sufletele. Staţi tari, bărbăteşte, dragii mei, şi nu băgaţi seamă la moarte. Priviţi la Hristos, Mântuitorul nostru, câte au răbdat pentru noi şi cu ce moarte de ocară au murit! Credeţi tare în aceasta şi nu vă mişcaţi din credinţa pravoslavnică pentru viaţa şi lumea aceasta! Aduceţi-vă aminte de Sfântul Pavel, ce zice: că nici sabie, nici îmbulzeală, nici moarte, nici alta orice nu-l va despărţi de Hristos; că nu sunt vrednice muncile şi nevoile acestea de aici spre mărirea ceea ce o va da Hristos. Acuma dară, o dulcii mei fii, cu sângele nostru să spălăm păcatele noastre”, a mai spus domnitorul.

Constantin Brancoveanu cu fiii săi şi cu sfetnicul Ianache, canonizați de către Biserica Ortodoxă Romană

Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor. Apoi, au fost scoase de câţiva creştini şi îngropate într-o mănăstire din Halki. În anul 1720, Doamna Maria a adus rămăşiţele domnitorului şi le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.

Pe data de 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii săi şi cu sfetnicul Ianache au fost canonizați de către Biserica Ortodoxă Romană. Sunt sărbătoriţi pe data de 16 august pentru a nu coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel