Calendar MOȚIUNE DE CENZURĂ. Ce se întâmplă dacă pică, excepția din Constituție

Ludovic Orban și-a pus mandatul pe masă prin angajarea răspunderii Guvernului pe alegeri locale în două tururi. PSD depune mâine moțiune de cenzură. 

Conform Constituției, moțiunea de cenzură, prin care poate fi retrasă încrederea acordată Guvernului, trebuie să aibă votul majorității deputaților și senatorilor. Decizia se ia în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. 

Moțiunea de cenzură se comunică Guvernului la data depunerii. Aceasta se dezbate la 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a Parlamentului. Astfel, dacă mâine va fi prezentată, după cum a anunțat Marcel Ciolacu, luni sau marți ar uma să aibă loc dezbaterea asupra ei și votul, în ședința comună a celor două Camere. 

PSD poate depune o nouă moțiune de cenzură, în aceeași sesiune, față de asumarea răspunderii Guvernului. Excepția din Constituție

Dacă va fi respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu vor mai putea iniția, în această sesiune, o nouă moțiune. Există și o excepție constituțională: ”a cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.”

Articolul 114 se referă la angajarea răspunderii Guvernului: (1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel