Calendar ortodox: Mare sărbătoare pe 1 octombrie: "Minunea de la 4 dimineața"

Foto Andrei Itu DC News - Biserica din Vlaherne
Foto Andrei Itu DC News - Biserica din Vlaherne

Află în articol care este marea sărbătoare prăznuită de creștinii ortodocși pe 1 octombrie!

Citește și - Zeci de mii de credincioși s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula - Vindecările miraculoase consemnate în documente

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe data de 1 octombrie, fiind cruce roșie în calendar, pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Este sărbătorită în această zi o întâmplare minunată care s-a petrecut în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, astăzi în Istanbul, Turcia, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911).  

Ce s-a întâmplat în Biserica din Vlaherne

Sărbătoarea este rânduită de Biserică Ortodoxă în amintirea apariției minunate a Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, la ora patru dimineaţa, în cadrul unei slujbe de priveghere deoarece orașul era sub asediu. Atunci, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi s-a rugat cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul Maicii Sfinte se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

"O văd, Părinte, şi mă minunez!"

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său Epifanie: "O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O văd, Părinte, şi mă minunez!". Acesta este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica pe 1 octombrie, cu scopul de a aminti faptul că prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului, la vreme de încercări. În cele din urmă, atacatorii au fost înfrânți, iar cetatea a fost salvată.

Citește și - Idee de concediu - Vizită la Catedrala Sfânta Sofia (Turcia). Anual, aici vin peste 3 milioane de vizitatori / galerie foto

Ce scrie în Viețile Sfinților despre minunatul eveniment



În Biserica Vlaherne "Într-o zi de Duminică, în luna octombrie, ziua întâi, fiind de faţă şi mulţimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, şi-a ridicat ochii în sus şi a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind ca soarele şi acoperind poporul cu cinstitul său Omofor". (Vieţile Sfinţilor)

Aşa cum odinioară, după o mare tulburare a întregii făpturi, fulgere, glasuri şi tunete, cutremur şi grindină mare, Sfântul Ioan Evanghelistul a văzut pe cer un semn mare, o femeie îmbrăcată în soare. Tot aşa şi Sfântul Andrei din Biserica Vlahernei, cea asemănătoare cerului, a văzut-o pe Maica Domnului îmbrăcată în porfiră ca soarele. Iar aceasta s-a făcut pentru a arăta că în vremea cea rea când năvăleşte nevoia asupra noastră, Ajutătoarea cea grabnică a neamului creştinesc, Maica Domnului, vine în ajutorul nostru şi ne ocroteşte, păzindu-ne şi acoperindu-ne pe noi.

"În vremurile cumplite cele mai de pe urmă, când s-au înmulţit păcatele noastre, s-au înmulţit şi primejdiile asupra noastră, încât s-au împlinit cuvintele Sfântului Pavel, care zicea: 'Primejdii de la tâlhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii în cetăţi, primejdii în pustiuri, primejdii pe mare, primejdii între fraţii cei mincinoşi' (2 Cor. XI, 26). Când cuvintele Domnului s-au împlinit:

'Că se va scula neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie şi va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri', când ne supără pe noi năvălirile cele de alt neam, războaiele cele dintre noi şi rănile cele purtătoare de moarte, atunci Prea Curata şi prea Binecuvântata Fecioară Maria, Maica Domnului, ne dă nouă Acoperământul spre apărare, ca din toate primejdiile să ne scape pe noi".

"Acesta este semnul pe care l-a dat Domnul"



"Acesta este semnul pe care l-a dat Domnul celor ce se tem de El, pentru ca ei să fugă din faţa arcului, căci în lumea aceasta suntem puşi ca un semn spre săgetare şi zboară asupra noastră săgeţile din toate părţile, unele din arcul vrăjmaşilor celor văzuţi, care îşi încordează arcul asupra noastră şi se laudă întru mândria lor, iar altele din arcul vrăjmaşilor nevăzuţi". (Vieţile Sfinţilor)

Iar pentru ca să nu fim răniţi de moarte, "ni s-a arătat nouă acel semn, ca să fugim din faţa arcului sub Acoperământul Preacuratei şi Prea-binecuvântatei Fecioare, cu al cărei Acoperământ, apărându-ne ca o pavăză, ne ferim întregi de săgetări", conform Viețile Sfinților, scrie Agerpres.

Citește și -  Icoana din Cluj care a uimit lumea. Totul a început pe 2 decembrie, fapt ținut secret până în prezent - foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel