CALENDARUL PANDEMIEI COVID-19 | Momentele cheie și greșelile care au dus la dezastru

Noul coronavirus s-a extins într-un ritm fulgerător și a afectat întregul glob. În prezent, Europa este frontul principal de luptă cu COVID-19.

La finalul anului trecut, primele cazuri de COVID-19 au izbucnit în piața din Wuhan, China. Era începutul unei situații ce se va transforma în decurs de câteva luni în pandemie.

Cei de la New York Times au efectuat o anchetă jurnalistică și au realizat un calendar al pandemiei. Americanii au demonstrat în studiul lor că principalul factor care a dus la răspândirea virusului care azi a transformat Europa în principalul front de luptă împotriva COVID-19, îl reprezintă călătoriile. Astfel, din cauza călătoriilor și măsurilor târzii impuse de autorități, coronavirusul s-a extins cu o viteză fulgerătoare pe întreg globul.

CALENDARUL PANDEMIEI NOULUI CORONAVIRUS 

Astfel, până la finalul lunii decembrie, în china se înregistrau sute de cazuri COVID-19. Momentul izbucnirii nu putea fi mai rău, având în vedere că oamenii au început să circule mult mai intens cu ocazia Anului Nou.

1 ianuarie 2020 - Ancheta jurnalistică a celor de la New York Times a demonstrat că aproximativ 175.000 de oameni au părăsit Wuhanul la data respectivă.

21 ianuarie 2020 - Până să fie introduse restricțiile, aproximativ 7 milioane de persoane au ieșit din Wuhan, până la această dată, deplasându-se către alte teritorii. Mii de persoane erau deja infectate cu COVID-19 în momentul în care au părăsit Wuhanul. La această dată, oficialii chinezi au recunoscut transmiterea virusului de la o persoană la alta. Existau deja focare în Beijing, Shanghai și în alte mari orașe ale Chinei.

23 ianuarie 2020 - China a 'închis' parțial Wuhanul. Au urmat în următoarele zile decizii de a instaura canratina în numeroase orașe chineze. 

Tot acum, la finalul lunii ianuarie se confirmau primele cazuri în Thailanda, Tokyo (Japonia), Singapore, Seul (Coreea de Sud), SUA și Singapore.

Specialiștii consideră că aproximativ 85% din cei infectați care au efectuat călătorii internaționale din Wuhan nu prezentau simptome, însă ei au transmis virusul mai departe.

Cu toate că multe orașe se aflau în carantină, numărul cazurilor de COVID-19 creștea foarte mult iar călătoriile internaționale nu au fost restricționate. Mii de persoane s-au putut deplasa, pe cale aeriană, din Wuhan, către alte zone ale lumii. Pe cale aeriană, aproximativ 900 de persoane se deplasau lunar din Wuhan în New York și peste 2.200 în Sydney, Australia! Dar cei mai mulți oameni care efectuau zboruri din Wuhan se deplasau în Bangkok, Thailanda. În medie, 15.000 de persoane lunar! Așa a fost descoperit primul caz de infecție în afara Chinei, la o femeie în vârstă de 61 de ani, care acuza febră, frisoane și dureri în gât, și care se deplasase cu avionul la mijlocul lunii ianuarie din Wuhan în Bangkok, Thailanda.

31 ianuarie 2020 - Abia la finalul lunii ianuarie autoritățile comuniste din China au luat decizia să suspende zborurile internaționale. Până la această dată, când Statele Unite au anunțat interzicerea intrării pe teritoriul lor a cetățenilor non-americani care vin din China, călătoriile din Wuhan se opriseră. Era însă prea târziu. Epidemiile izbucniseră în 30 de orașe din peste 26 de țări, cele mai multe focare fiind generate de călătoriile din Wuhan.

14 februarie 2020 - Virusul a început să se răspândească în țările afectate, prin purtători asimptomatici care intrau în contact cu alte persoane, la restaurante, biserici etc. Este începutul pandemiei.

1 martie 2020 - Mii de cazuri sunt raportate în Italia, Iran și Coreea de Sud. Practic, din acest moment, China nu mai e "principalul motor" al focarului de COVID-19. Pe măsură ce chinezii au început să efectueze mai multe teste și să impună măsuri stricte de izolare, numărul cazurilor de noi infecții a început să scadă treptat. Măsuri similare au încetinit răspândirea în Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud.

11 martie 2020 - Donald Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA, în tentativa de a limita răspândirea COVID-19. Europa se transforma, treptat, în epicentrul pandemiei. Dar virusul e afla deja în SUA și s-a răspândit din Seattle și New York în alte părți ale țării.

Ceea ce a urmat în Europa ne este cunoscut. Italia și Spania sunt cele mai afectate state. La nivel global, în momentul publicării prezentului material, sunt raportate 532,909 de infecții și 24,093 decese.

În țara noastră există confirmate 1,029 de infecții și, din păcate, 24 de decese până în prezent.

 
 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel