19 mai, 1962. La Madison Square Garden, New York, are loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe îi cântă "Happy Birthday" fostului lider de la Casa Albă. Momentul avea să intre în istorie, devenind unul dintre lucrurile care au consacrat-o pe Marilyn Monroe.
Născută la 1 iunie, 1926 sub numele de Norma Jeane Mortensen, avea să cunoască ascensiunea la nivelul de celebritate cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste.
Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră. După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, ajutată fiind și de remarcabila ei prezență scenică.
În 1953, Monroe juca în Niagara, pelicula ajutând-o pe Monroe să devină senzația momentului aproape peste noapte. Rolul ei de femeie dezechilibrată cu moravuri ușoare care plănuiește să își asasineze soțul,i-a făcut pe critici să afirme că ar fi fost actrița principală perfectă pentru unul din filmele regizate de Alfred Hitchcock.
Cel mai mare succes al carierei lui Monroe îl înregistrează în 1959, jucând alături de Tony Curtis și Jack Lemmon în comedia lui Billy Wilder Unora le place jazz-ul. Comportamentul ei dificil pe scenă este de acum legendar, asemenea numeroaselor duble necesare. Totuși, la terminarea filmărilor, Wilder a declarat că era dispus să treacă oricând peste aceste inconveniente, prețuind calitățile ei de comediană de prima clasă. Unora le place jazz-ul este considerat acum ca fiind una dintre cele mai bune comedii din toate timpurile. Rolul lui Monroe de cântăreață îndoielnică, consumatoare frecventă de băuturi, dar plină de compasiune - Sugar Kane, a fost premiat cu un Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un musical sau comedie
Totuși, înainte de filmarile la pelicula „Something's Got to Give" să fie reluate, Monroe a fost gasită moartă în casa ei din Los Angeles, SUA, în dimineata zilei de 5 august 1962.
Moartea actriţei, oficial înregistrată ca sinucidere prin administrarea unei supradoze de somnifere, a fost marcată de lipsa de profesionalism a anchetei poliţiei.
A devenit, astfel, o temă folosita frecvent în teoria conspiraţiei, fiind de notorietate legăturile dintre starul american şi fraţii Kennedy. Acest lucru nu a afectat, însă, statutul ei de model pentru arhetipul unui sex-simbol nemuritor.
715 - Este ales Papa Grigore al II-lea.
1051 - Henric I al Franței se căsătorește cu cea de-a doua soție, Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav I cel Înțelept. Ei vor fi părinții viitorului rege Filip I al Franței.
1535 - Exploratorul francez Jacques Cartier se întoarce în America de Nord, în a doua sa călătorie, cu trei nave, 110 bărbați și cei doi fii ai șefului de trib Donnacona (pe care Cartier îi răpise în timpul primei călătorii).
1536 - Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare.
1568 - Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției.
1802 - Legiunea de onoare (Légion d'honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți.
1919 - Este înființată organizația neguvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului.
1919 - Mustafa Kemal Atatürk aterizează la Samsun pe coasta anatoliană a Mării Negre, inițiind ceea ce mai târziu se va numi Războiul de Independență al Turciei.
1947 – S–a deschis Muzeul Zambaccian, cuprinzând colecţii de artă donate de colecţionarul şi criticul de artă Krikor Zambaccian.
1991 - Croații votează în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum.
1994 – A murit Jacqueline Kennedy Onassis, soţia preşedintelui american John F. Kennedy, asasinat în 1963.
1997 – Curtea Supremă de Justiţie a reabilitat 21 de intelectuali, printre care Constantin Noica, Alexandru Paleologu şi Nicolae Steinhardt.
2007 - Are loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate sunt împotriva demiterii președintelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News