Calendarul zilei, 6 mai. Turnul Eiffel, 131 de ani de la deschiderea pentru public

6 mai reprezintă data la care a fost deschis publicului Turnul Eiffel, simbolul Parisului (inaugurat la 31 martie, 1889). Turnul a fost construit printr-un sistem ce a fost inițiat de Gheorghe Pănculescu, acela de a folosi subansamble din metal construite la sol pe care ulterior să le monteze sus. Inginerul Gheorghe Pănculescu avea să termine lucrarea concesionată în mai puțin de un an, în ciuda faptului că termenul de livrare era de aproape cinci ani. Întregul oțel folosit la construcția Turnului Eiffel a fost turnat în România. 

Turnul a ajuns să domine capitala Franţei în urma unui concurs de arhitectura lansat cu prilejul Expoziţiei Universale din 1889, care marca  centenarul Revoluţiei Franceze.

Construcția Turnului a fost începută la data de 28 ianuarie 1887, și a durat doi ani. Timp de cinci luni, zeci de oameni au săpat numai cu lopata, evacuând pamantul scos cu ajutorul unor vagonete trase de cai sau al unor vehicule cu abur. Fundaţiile au fost umplute cu zidărie, pentru a fixa montanţii fiecăruia dintre cele 4 picioare ale turnului. Pe toată durata construcției Turnului Eiffel, un singur muncitor a murit. Pentru întreaga construcție a fost nevoie de 18.038 de piese, ce au fost conectate prin două milioane și jumătate de nituri. 

Lucrul neștiut de multe persoane este faptul că lucrările pentru întreaga construcție a structurii Turnului ar fi durat mai mult de 2 ani dacă nu intervenea inginerul român, Gheorghe Pănculescu, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. Pănculescu era inginerul care avea să revoluționeze construcțiile metalice odată cu metoda de montare a șinei de traverse în afara spațiului căii ferate O lucrare intitulată “Communication sur les travaux de la tour de 300 m” transmitea faptul că Turnul a fost construit printr-un sistem ce a fost inițiat de Gheorghe Pănculescu.

De-a lungul timpului au existat mai multe legende, însă una dintre cele mai discutate legende a fost aceea că niturile au fost turnate la Govăjdia, lângă Hunedoara, deoarece în Franța nu exista siderurgie în anii 1800. Execuțiile de minereu de fier au început din 1820 în zona Teliuc, Ghelari, cele care au pus baza construcției Turnului Eiffel.

Semnificaţii istorice ale zilei de 6 mai:

1682 - Ludovic al XIV-lea îşi mută curtea la Versailles.

1758 - S-a născut Maximilien Robespierre, conducător al Revoluţiei franceze (d. 28 iulie 1794).

1856 - S-a născut Sigmund Freud, medic neuropsihiatru, fondatorul şcolii de psihanaliză. (d. 23 septembrie1939).

1899 - La Haga a avut loc prima Conferinţă a Păcii.

1915 - S-a născut Orson Welles, regizor, scenarist şi actor american de teatru şi film (d. 10 octombrie 1985).

1961 - A încetat din viaţă Lucian Blaga, filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat român (n. 9 mai 1895).

1990 - A avut loc prima deschidere a frontierelor dintre România şi Republica Moldova, denumită "Podul de Flori".(Sursa: descopera.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel