California, lovită de uraganul Hillary

Captură video Twitter Thai Nguyen
Captură video Twitter Thai Nguyen

Uraganul Hilary, însoţit de ploi torenţiale, a lovit sâmbătă peninsula Baja California din Mexic, potrivit unei agenţii guvernamentale americane, pe fondul avertizărilor de inundaţii catastrofale care vizează această regiune şi sud-vestul Statelor Unite, transmite duminică Reuters.


Un bărbat şi-a pierdut viaţa în statul Baja California Sur după ce cinci persoane din aceeaşi familie au fost luate de ape în timp ce traversau un pârâu, potrivit unui oficial mexican care a distribuit imagini cu drumuri inundate.

În SUA, uraganul a perturbat curse aeriene şi competiţii sportive, scrie Agerpres.

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) a anunţat că uraganul a slăbit din intensitate sâmbătă seara, în timpul deplasării către coasta central-vestică a peninsulei.

NHC a prognozat, de asemenea, că uraganul va pierde şi mai mult din intensitate, transformându-se în furtună tropicală în timpul înaintării sale spre sudul Californiei, duminică.

Însă, ploile periculoase şi furtunile din zonele de coastă continuă să stârnească îngrijorare, a indicat NHC, fiind prognozate cantităţi de precipitaţii de până la 25 de centimetri în unele regiuni din Baja California şi California.

"Sunt de aşteptat viituri şi inundaţii urbane, catastrofale la nivel local, în special în porţiunile nordice ale peninsulei", a anunţat agenţia cu sediul la Miami în cel mai recent aviz al său.

Cantităţi de precipitaţii de 7 până la 15 centimetri sunt prognozate, de asemenea, în zone din sudul Californiei şi sudul Nevadei, a adăugat NHC. "Sunt de aşteptat inundaţii periculoase catastrofale", a indicat agenţia.

Preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la pregătirile pentru uragan, a transmis Casa Albă.

În peninsula Baja California, unele şcoli, dar şi activităţi neesenţiale au fost suspendate până luni, iar autorităţile din al doilea oraş ca mărime din Mexic, Tijuana, au îndemnat persoanele care locuiesc în zone cu risc ridicat să se mute în adăposturi temporare.

Imaginile postate pe reţelele sociale arătau viituri în oraşul costier Santa Rosalia, în partea estică a peninsulei Baja California, torenţii de apă măturând un drum şi un copac.

La aproximativ 48 de kilometri spre sud, în oraşul Mulege, unde o persoană a murit în timp ce traversa un pârâu, preşedintele municipal Edith Aguilar Villavicencio a declarat pe contul ei de Facebook că
marina mexicană şi pompierii locali interveneau pentru a salva oameni.

Duminică, la ora 6:00 GMT, Hilary se afla la aproximativ 720 de kilometri sud-est de San Diego, potrivit NHC. Furtuna înainta către nord-vest cu 32 de kilometri la oră, însoţită de vânt cu viteze de aproape 137 kilometri la oră.

Aproape 200 de zboruri programate duminică pe Aeroportul Internaţional San Diego şi alte 184 de luni, au fost anulate, conform site-ului FlightAware.

În California, un meci de duminică din liga profesionistă de baseball, între echipele Dodgers şi Angels, a fost mutat sâmbătă. Echipele locale de fotbal Los Angeles FC şi LA Galaxy şi-au amânat meciurile de duminică din cauza condiţiilor meteorologice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel