Călin Donca a transmis un nou mesaj din spatele gratiilor.
Pe canalul de TikTok al lui Călin Donca a fost postat un mesaj privitor la situația în care se află parcurile fotovoltaice, în care mai mulți români au investit și care așteaptă cu sufletul la gură să afle ce se întâmplă cu obiectivele în care au băgat bani. Printre cei care au investit alături de omul de afaceri Călin Donca se numără și Dorian Popa.
„Bună ziua! Pentru a transmite informația corect, în legătură cu situația parcurilor, răspundem la următoarele întrebări primite de la voi.
1. Care este rolul parcurilor, prosumatori sau producători?
S1 și S4 sunt parcuri de prosumator. Pentru a beneficia de un preț mai bun pe termen lung, restul parcurilor au fost schimbate din prosumator în producător. De aceea și o parte din decalajul actelor, urmând ulterior și S1 cu S4 să fie schimbate în parcuri de producător.
2. Sunt achiziționate toate panourile, invertoarele și materialele auxiliare, necesare fabricării parcurilor, sau sunt în curs de achiziționare?
Toți bani companiei au fost investiți corect! Au fost achiziționate terenurile, panourile, invertoarele, materialele auxiliare. De asemenea, manopera și actele necesare. S1 este echipat complet, poate produce deja off-grid. S2, 3 și 5 sunt echipate complet. Se așteaptă o autorizație primită de la DEER fără de care nu se poate comanda punctul trafo, datorită specificațiilor menționate de ei. S4 produce.
La S6, 7, 8, 9, 10 sunt achiziționate deja toate panourile și toate invertoarele. Urmează câteva materiale auxiliare și punctul trafo. Acesta nu se poate achiziționa fără câteva specificații venite de la DEER în urma unor autorizații. Structura metalică este completă, jumătate din panouri sunt montate, restul sunt n proces de așezare. Până ajunge postul trafo se leagă stringurile. La S11 sunt achiziționate deja toate panourile și toate invertoarele (...).
3. Sunt persoane care nu mai doresc să continue proiectul. Cum își pot recupera investițiile?
Suntem conectați prin contracte, care stau la baza colaborării noastre. Așa cum se poate observa și din video-uri, și fizic la fața locului, în toate parcurile, toți banii au fost deja investiți în terenuri, panouri, structura metalică, materiale auxiliare, manoperă, camere video, acte etc. Acesta a fost și scopul proiectului de la început, ca parcul să funcționeze în parametrii optimi. Cea mai simplă soluție pentru a primi banii înapoi este să pornim parcurile.
După ce parcurile sunt pornite, valoarea de piață este una mai mare decât cea la cumpărare în faza de construcție. În acel moment, fiecare poate să continue mai departe în formula începută sau poate să-și vândă cotă parte către companie sau către terță persoană care dorește să cumpere partea lui. În momentul în care parcul este pornit vor fi doritori să cumpere părți din parc, având deja valoare mai mare și încasare în luna următoare.
4. S-au încasat bani de pe S4. Unele persoane se plâng că sunt sume mai mici decât a specificat Călin. De ce se întâmplă asta?
Prețurile pe PZU, în prezent au scăzut la jumătate față de anul trecut, perioadă în care Călin a făcut exemple de calcul în acele clipuri, în care a specificat că sunt calculate la prețul din acel moment. Acest lucru nu a depins de companie, însă ceea ce știm în acest moment este că nevoia de energie a planetei este în creștere. Vom avea o soluție și pentru acest aspect în perioada care urmează. Propunerea companiei este să mute cotele de KW ale investitorilor din S1 și S4 din pacurile de prosumator, în S6, 7, 8, 9 și 10 în parcurile de producători, atunci când acestea vor fi pornite.“, se arată în videoclip.
Mai multe detalii, în clipul de mai jos!
@calin.donca RĂSPUNS LA ÎNTREBĂRI
♬ original sound - Calin Donca
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu