Călin Georgescu a stârnit un val de controverse după ultimele sale declarații.
Călin Georgescu a stârnit controverse după ce, într-un interviu cu Ion Cristoiu, a susținut că Ucraina este o entitate artificială care, după încheierea războiului, va fi fragmentată, iar România ar putea prelua anumite teritorii. Declarațiile sale șocante au fost preluate rapid de presa ucraineană, ajungând pe prima pagină a publicațiilor de profil.
Potrivit site-ului Ukrainska Pravda, Georgescu a sugerat că sfârșitul conflictului din Ucraina ar putea reprezenta o oportunitate pentru România de a-și extinde granițele, vizând regiuni istorice precum Bucovina de Nord, care aparține în prezent regiunii Cernăuți, Bugeac, situat în sudul Ucrainei, în apropierea Dunării și Mării Negre, și Maramureșul de Nord, parte a regiunii Zakarpattia.
"Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât - dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord - interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord - corect? Din fosta… cum se chema… Transcarpatia. Mai rămâne și pe la unguri… Liovul, care o să rămână la polonezi, și Malorusia", a spus el, completând că că ar fi un avantaj pentru NATO, pentru că "i se mărește teritoriul".
Presa ucraineană subliniază că Georgescu, considerat un politician cu viziuni pro-ruse și naționaliste, rămâne favoritul în cursa pentru alegerile prezidențiale din luna mai. De asemenea, jurnaliștii de la Kyiv Independent amintesc că "acesta nu este primul politician român care avansează ideea anexării unor teritorii ucrainene. În trecut, figuri politice precum Claudiu Târziu, membru AUR, și Diana Șoșoacă, liderul SOS România, au făcut declarații similare".
În ciuda acestor afirmații, presa de la Kiev a vorbit despre conducerea actuală a României, susținând că și-a menținut o poziție ferm pro-ucraineană de-a lungul conflictului, oferind sprijin militar Kievului, inclusiv prin furnizarea unui sistem de apărare aeriană Patriot, instruirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16 și facilitarea exportului de cereale din Ucraina.
Retorica lui Georgescu reflectă punctele de vedere exprimate anterior de oficiali ai Kremlinului, potrivit Kyiv Independent. În 2023, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, susținea că o „împărțire pașnică” a Ucrainei ar fi preferabilă unui conflict global, sugerând că Polonia, Ungaria și România ar putea avea interese teritoriale în această direcție.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a reacționat ferm la declarațiile lui Călin Georgescu.
"Declarațiile politicianului român Călin Georgescu pun sub semnul întrebării integritatea teritorială a țării noastre. Este o manifestare de profundă lipsă de respect față de Ucraina și de poporul ucrainean. Considerăm declarațiile sale categoric inacceptabile.
Condamnăm declarațiile sau acțiunile revizioniste care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ele contravin normelor internaționale, Cartei ONU și valorilor democratice fundamentale", a declarat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News