Ce scrie Reuters despre Călin Georgescu. Două declarații-cheie cu legătură în NATO și UE. Un diplomat anunță o catastrofă pentru UE dacă ar câștiga

Agerpres
Agerpres

Călin Georgescu a stârnit și reacțiile marilor publicații.

Călin Georgescu, care a șocat România și aliații săi europeni prin faptul că a condus prima rundă a alegerilor prezidențiale din această țară est-europeană, este un candidat de extremă dreaptă, independent auto-intitulat, critic al NATO și al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Georgescu a condus prima rundă a votului cu 22,9%, urmată de candidata opoziției, Elena Lasconi, cu 19,2%, și va concura astfel în turul al doilea pe 8 decembrie.

Dacă ar câștiga, Georgescu ar conduce forțele armate ale țării, ar prezida Consiliul Suprem de Apărare al Țării, care decide asupra ajutoarelor militare, și ar numi prim-ministrul, judecătorii șefi, procurorii și șefii serviciilor secrete. De asemenea, ar împărți controlul cheltuielilor pentru apărare cu guvernul și ar reprezenta România la summit-urile NATO și UE.

Georgescu contestă poziția pro-Ucraina a României

Georgescu contestă poziția pro-Ucraina a României, subliniind necesitatea de a interacționa cu Rusia, mai degrabă decât de a o provoca.

„Securitatea vine din dialog, nu din confruntare, atunci când ești elegant și civilizat”, a declarat el pentru Digi24, un post de televiziune privat românesc, luna aceasta. „Credeți că Zelenski este un tip elegant, un patriot?”

„Nu există niciun motiv să vorbim tot timpul despre război, trebuie să ne preocupăm de pace, fără pace nu putem construi nimic”, a completat Georgescu.

Până acum, România a susținut ferm Ucraina, permițând vecinului său să folosească portul Constanța la Marea Neagră pentru a exporta cerealele.

„România este un jucător absolut esențial în ceea ce privește securitatea și apărarea în Europa și pentru sprijinul Ucrainei”, a spus Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt NATO, născută în România și acum membru al think tank-ului Royal United Services Institute.

„Orice politică și orice actor politic care schimbă acest lucru riscă să aibă un impact major nu doar asupra României în sine, asupra cursului securității și democrației României, dar și asupra securității Europei și a zonei Euro-Atlantice”, a declarat ea pentru Reuters.

Un diplomat senior al UE a spus pentru Reuters că ar fi o „catastrofă” pentru Uniunea Europeană dacă Georgescu ar câștiga prezidențialele, având în vedere că România împarte o frontieră cu Ucraina și este una dintre cele mai mari țări ale blocului european.

"Martirii neamului"

De asemenea, o preocupare pentru aliații europeni este faptul că Georgescu i-a descris pe Ion Antonescu, liderul de facto al României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, condamnat la moarte pentru implicarea sa în Holocaustul românesc, și pe Corneliu Zelea Codreanu, un lider dinaintea războiului al Gărzii de Fier, unul dintre cele mai violente mișcări antisemite din Europa, drept eroi naționali și „martiri ai neamului”.

Diplomatul UE a spus că viziunile lui Georgescu asupra celor doi, precum și asupra NATO, ar spori tensiunile atât în interiorul țării, cât și în mediul extern.

„Imaginați-vă discuțiile din Consiliu (European), imaginați-vă polarizarea pe care ar aduce-o acasă”, a spus diplomatului UE.

Asemănător campaniei electorale a președintelui ales al SUA, Donald Trump, Georgescu a condus o campanie ca un independent insurgent, nefăcând parte din partidele tradiționale care s-au luptat cu inflația.

Inflația a scăzut la 4,7% în octombrie, comparativ cu o rată anuală de 13,8% în 2022, dar rămâne totuși cea mai mare din Europa Centrală și de Est.

Temele campaniei lui Georgescu pe TikTok și YouTube s-au concentrat pe importanța valorilor familiei, tradiției, Bisericii Ortodoxe și legătura cu pământul.

Alte videoclipuri subliniază abilitățile sale sportive: la 62 de ani, are centură neagră la judo și aleargă maratoane.

Dar nu a fost întotdeauna un independent: a deținut diverse funcții guvernamentale acasă, inclusiv funcția de funcționar public superior în ministerele mediului și afaceri externe, iar în străinătate, a lucrat ca raportor special al Națiunilor Unite pe impactul deșeurilor toxice asupra drepturilor omului.

A fost, de asemenea, membru al unui partid politic: opoziția de extremă dreaptă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care l-a promovat odată ca pe candidatul lor pentru funcția de prim-ministru.

Dar a părăsit AUR în 2022, după ce membri seniori ai partidului au spus că poziția sa pro-rusă și anti-NATO dăunează imaginii partidului: Într-un interviu din 2021, el a numit scutul de apărare balistică NATO situat în orașul românesc Deveselu „o rușine a diplomației” și a spus că alianța nord-atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul unui atac din partea Rusiei, conform Reuters.

CITEȘTE ȘI: Presa internațională, despre fenomenul „Georgescu” de la alegerile prezidențiale: „Discurs mesianic” care a capitalizat frustrările. Un test pentru România și NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel