Călin Popescu Tăriceanu, premier. "Vom vedea acest lucru în 2016"

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut câteva declarații, duminică seara, la Digi 24.

Acesta a fost supus unui set de întrebări.

2014 se termină mai bine sau mai prost pentru România?

Vă dau o dublă perspectivă, perspectiva mea și cea publică. Perspectiva publică e una la care trebuie să răspund da. Pentru că, dacă ne uităm în sondaje, cetățenii au o mai mare încredere în legătură cu viitorul, cu direcția în care merge țara după alegeri. Din punct de vedere, strict personal, mi-aș fi dorit un alt rezultat electoral, dar în politică trebuie să te obișnuiești să te confrunți și cu astfel de situații.

Regretați că ați plecat din PNL?

Nu. Din ce în ce, ca să spun așa, nu îmi pare mai bine, dar îmi pare mai puțin rău. Nu spun că nu am regretat în momentul inițial, pentru că nu a fost un gest pe care să îl fac cu ușurintă, dar văzând evoluția ulterioară, capăt convingerea că am făcut gestul care trebuia și la momentul oportun.

Dacă nu ați fi plecat din PNL, poate că erați acum pe o listă foarte scurtă a posibililor viitori premieri.

Nu regret și cred că e mai important în viață să rămâi ancorat unor principii. Iar eu sunt liberal și vreau să fac politică liberală și nu mă interesează să ajung neapărat ministru sau într-o funcție publică numai de dragul de a face pol și de a fi într-un partid care azi e poate mai bine cotat pe ascensiune sau care are, la prima vedere, perspective mai bune. Vom vedea acest lucru în 2016.

Cât va dura Guvernul Ponta din care, de mâine, va face parte și partidul dvs?

Cred că trebuie să ne obișnuim să respectăm în final regulile democratice pe care ni le-am stabilit. Mandatul unui guvern, dacă nu e răsturnat printr-o moțiune de cenzură, e de patru ani, mandatul președintelui e 5 ani. Dacă intrăm într-o logică de genul - s-a schimbat președintele, a câștigat altul decât cel dat de majoritatea parlamentară și trebuie să schimbăm guvernul, deci. Adică a câștigat Iohannis, trebuie Guvernul și Ponta să își dea demisia, păi atunci dacă în 2016 guvernul cu noul PNL-PDL ar pierde alegerile ar trebui să demisioneze și președintele?. Evident că răspunsul e nu. Președintele Iohannis e ales pe 5 ani, trebuie să își ducă mandatul până la capăt. Guvernul e adus în 2012 pentru 4 ani. Există, în cazul guvernului, mecanismul democratic care e cel al moțiunii de cenzură.

Din ce am discutat în ultimele zile cu premierul Ponta, l-am văzut foarte clar și decis să își ducă mandatul până la capăt și crede că pe baza unei bune guvernări, care să fie percepută ca atare de către cetățeni, trebuie să se gândească la câștigarea alegerilor din 2016. Și colegii mei miniștri vor depune toate eforturile pentru a ne atinge acest obiectiv.

Spuneți-ne două greșeli făcute de candidatul Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni.

Fără îndoială, probabil a făcut anumite greșeli, însă nu știu dacă sunt cel mai potrivit, nu sunt analist politic. Dacă mă puneți să vă spun greșelile lui Ponta o să trebuiască să vă dau un răspuns și la loviturile, în sensul bun al cuvântului, pe care le-a dat Iohannis. Nu aș putea să vă răspund nici într-un caz, nici în celălalt.

Cum ați cataloga organizarea votului în diaspora?

Între turul 1 și 2, totuși, ca să aduci la vot și să poată să voteze încă 300.000 de oameni nu mi se pare că s-a făcut bătând din palme, fără să facă Guvernul nimic. Deci Guvernul nu a stat imobil între turul 1 și turul 2. Eu aș fi luat măsura ca la ora 21 cei care au intrat pe porțile ambasadei, în curtea secției de votare, să voteze până termină. Dacă termină la 2 noaptea, până la 2 noaptea. Au intrat în curte și cu asta am terminat, ca să nu existe o nemulțumire, firească, a celor care doreau să își exprime acest acest drept democratic.

Sigur că putem vorbi de o proastă gestionare, nu știu dacă acesta a fost factorul hotărâtor. Putem vorbi de un cumul de factori. Nu am temerea să fac o astfel de analiză, dar dați-mi șase luni ca să pot privi înapoi cu mai multă obiectivitate.

Dacă ați fi fost în locul lui Victor Ponta v-ați fi dat demisia?

Dacă era vorba de o înfrângere în alegerile parlamentare, nu avea altceva de făcut. În asemenea situație nu știu să vă spun. Nu am stat să mă gândesc.

Cum de a câștigat Klaus Iohannis alegerile la o diferență atât de mare?

Nu știu, dar cred că dacă îi întrebați pe cei de la ACL, nici ei nu știu să vă spună.

Dacă Klaus Iohannis v-ar cere un sfat la început de mandat, care ar fi acela?

Nu am fost președinte al României ca să pot să îi dau un sfat. Cred că are o echipă de consilieri cu care se poate consulta. Sigur că nu refuz o discuție instituțională pe orice subiect cu președintele României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel