Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit, în cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, despre monitorizarea apei de pe Dunăre.
În cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, la DC News, Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a explicat care este menirea navei Rexdan în a oferi informații despre microplasticele care afectează apele Dunării:
„Practic, este o navă care acoperă tot ce înseamnă elemente de mediu din bazinul hidrografic, adică apă, faună, floră, sediment, aer, biodiversitate de jur împrejur cu toate informațiile (citește mai mult AICI) (...). Proiectul are două componente, una fixă, care este aproape gata, o baterie foarte importantă care este la Galați, aproape de Dunăre, și partea mobilă, adică nava de cercetare. Cele două componente au aceeași importanță.
Sunt milioane de oameni, 10-15 milioane de oameni, care iau, direct sau indirect, apă potabilă din Dunăre. Numai dacă ne referim la acest capitol nu există o monitorizare continuă a calității apelor, care asigură apa potabilă, pentru acești 15 milioane de oameni. Vorbesc doar de Dunăre, nu mai vorbesc de Main, Rin și alți afluenți.
Or, este necesară o prezență permanentă a unei echipe internaționale care să meargă pe niște parametri cunoscuți, să vadă ce se mai întâmplă în plus. Nu există, de exemplu, o monitorizare continuă pe microplastice, deși s-a constat că acestea sunt prezente în mod periculos de mare în toate organismele vii, chiar și în cel uman, iar asta presupune niște reguli noi pe care le determinăm cu studii prealabile. Nava noastră, împreună cu partenerii din țările riverane, în special Germania, Austria și Ungaria, cu ei vom merge în mod special, va identifica într-un an-doi sursele de microplastice, modul în care trebuie îmbunătățită tratarea apei potabile în acest sens și așa mai departe
Nava face parte dintr-o strategie pe termen mediu și lung. Nu e o chestie pe care o deschidem în februarie 2023 și o lăsăm așa. Sper din toată inima să o deschidem în februarie 2023, pentru că acum avem un blocaj, apropo de cea zicea domnul Vâlcu, de birocrație, fiindcă avem niște motoare care nu se mai fabrică la puterile care ne trebuie. Am făcut o cerere către Ministerul Cercetării, dar deocamdată e blocată aprobarea“, a spus Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați nu se încurcă atunci când vine vorba de materialul didactic. Cercetătorii de aici vor beneficia de cea mai mare navă de cercetare care va naviga pe apele interioare ale Uniunii Europene. Va avea nouă laboratoare moderne la bord şi va putea acoperi două mii de kilometri ai Dunării în expediţiile de cercetare. Construcţia navei de cercetare denumită Rexdan a început în şantierul naval de la Giurgiu în 2017.
"Această navă va putea merge pe canalul Dunăre - Main şi apoi pe Rin şi va merge până la Marea Nordului. Deci practic, capabilităţile ei de cercetare şi monitorizare acoperă tot bazinul comun Dunăre-Main-Rin, adică 40% din suprafaţa Europei, începând de la Marea Nordului până la Marea Neagră şi invers. E o oportunitate unică. Asta presupune ca cineva de acolo, din Parlament, să înţeleagă proiectul, să vrea să-l promoveze şi să facă un efort de înaltă calitate în această direcţie. Proiectul se întinde până la sfârşitul anului 2023. Este un proiect mare, cu o valoare de 20 de milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene dar trecut prin filtrele succesive la Bucureşti, la Bruxelles... a început în 2017, cu tot cu acreditare europeană, şi s-a contractat în 2019, iar implementarea efectiv a început în 2020. Vom avea 10 locuri permanente, vor fi cercetători în permanenţă în 10 laboratoare deschise. Vom primi ca bază de cercetare cei mai buni experţi la nivel doctoral şi post-doctoral din toată Europa" a spus Lucian Georgescu, rectorul UDJG în cadrul emisiunii La Sud prin Sud Est (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News