"Call of Duty", retras din Rusia. Moscova: Imaginea Armatei Rusiei, pătată. Acuze de ”rusofobie”

armata-rusia
armata-rusia

Cel mai recent opus al celebrului joc video cu tematică de război "Call of Duty" a stârnit controverse puternice în Rusia - retragere de la vânzare şi îndemnuri la boicot -, după ce a fost acuzat că pătează imaginea armatei ruse printr-un scenariu care pare că se inspiră din conflictele din Siria, informează AFP.

Realizat de compania americană Activision, "Call of Duty: Modrn Warfare", lansat vinerea trecută, este cea mai recentă versiune a unuia dintre cele mai bine vândute jocuri video din lume cu tematică de război.

Dar, după publicarea trailerului său în luna mai, jocul a generat critici în Rusia, formulate de companiile mass-media de stat şi de utilizatori care i-au acuzat pe creatorii săi de "rusofobie".

În mod "solo", jucătorul devine personajul Farah, o fetiţă care asistă la asasinarea tatălui ei de un soldat rus în Urzikistan, o ţară fictivă din Orientul Mijlociu.

După ce îşi răzbună tatăl, Farah, devenită între timp o tânără femeie, preia conducerea unei grupări de rebeli care luptă împotriva ocupaţiei ruse. Alte scene din joc arată militari ruşi care execută sau bombardează civili.

Universul noului joc video aminteşte de situaţia dramatică din Siria, unde autorităţile de la Moscova au trimis din 2015 mai multe bombardiere pentru a susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Încă de la lansare, jocul a generat o avalanşă de opinii negative pe site-ul Metacritic, care au cauzat o scădere dramatică a scorului său. Numeroase comentarii, redactate în rusă şi în engleză, îl acuză de "propagandă anti-rusă".

Un influent jucător profesionist din Rusia, Ilia Davydov - care foloseşte pseudonimul Ilia Maddyson - a anunţat că va boicota noul opus al acestei francize video.

"Ar trebui să fii un adevărat monstru pentru a juca un joc atât de criminal, în care se afirmă negru pe alb că soldaţii ruşi sunt terorişti", a declarat el într-un mesaj publicat pe Twitter.

 "Call of Duty" nu e la primele critici



"Editorul promitea să spună că războiul este ceva rău, dar ceea ce spune el în cele din urmă este că ruşii sunt răi", a adăugat jucătorul rus, contactat de postul de televiziune privat Ren-TV.

În urma acestui scandal, compania japoneză Sony a decis săptămâna trecută să nu propună titlul spre vânzare în Rusia pentru consola sa de jocuri Playstation 4. Jocul rămâne totuşi disponibil pe PC şi pe consola Xbox One de la Microsoft.

În contextul în care seria video "Call of Duty" a fost adeseori criticată pentru viziunea sa eroică asupra războiului şi pentru glorificarea armatelor occidentale, cel mai recent opus al francizei a fost elogiat în presa de specialitate pentru faptul că prezintă mai multe aspecte despre suferinţele civililor.

Noul produs este un remake al primei versiuni a jocului, lansată în 2007, în care principalul personaj negativ era tot un rus, liderul unui partid ultranaţionalist.

Recent, compania Activision a fost implicată într-o altă controversă, după ce a sancţionat un jucător care şi-a exprimat sprijinul faţă de mişcarea pro-democraţie din Hong Kong. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel