Călugărul şi pustnicul francez Charles de Foucauld, care a murit la începutul secolului al XX-lea în sudul Algeriei, în deşertul Sahara, va fi în curând canonizat, a anunţat miercuri biroul de presă de la Vatican, informează AFP.
Papa Francisc a autorizat marţi publicarea a opt decrete care recunosc mai multe miracole şi martiri', a precizat biroul de presă de la Vatican. Suveranul pontif a recunoscut atribuirea lui Charles de Foucauld, mort în 1916 în Algeria, unui al doilea miracol, fapt ce deschide calea spre canonizarea acestuia.
Născut în 1858 într-o familie aristocrată, ofiţer de cavalerie în armata franceză şi explorator în Maroc, Charles de Foucauld a avut întâi o viaţă dezorganizată. Hirotonisit în biserica pariziană Saint-Augustin, s-a consacrat apoi unei existenţe dedicate credinţei şi evanghelizării, propovăduind credinţa mai întâi în rândul călugărilor trapişti din Siria, în Palestina, şi devenind apoi pustnic în mijlocul triburilor de tuaregi din regiunea algeriană a deşertului Sahara la începutul secolului al XX-lea. A devenit un nume de referinţă în universul cunoştinţelor pe care occidentalii le aveau despre aceşti nomazi, redactând în special un 'Dicţionar tuareg-francez, în dialectul Ahaggar', care se bucură de o mare autoritate şi în zilele noastre.
Charles de Foucauld a lăsat în urma sa numeroase texte, mai ales scrisori adresate rudelor şi prietenilor apropiaţi, dar şi mai multe 'caiete' care conţin cugetările sale despre viaţa de zi cu zi. A murit asasinat în 1916 în Tamanrasset, în sudul deşertic algerian. Potrivit DPA, Charles de Foucauld este considerat un pionier al dialogului interreligios şi a inspirat înfiinţarea mai multor congregaţii religioase, precum Micii Fraţi ai lui Iisus şi Micile Surori ale lui Iisus.
Biserica Catolică beatifică şi sanctifică destul de frecvent persoane ale căror fapte sunt considerate un model de virtute creştină, însă este nevoie ca acestor persoane să le fie atribuite săvârşirea unor miracole. Procesul de beatificare care îl vizează pe Charles de Foucauld a început în anii 1930 şi el a fost declarat 'binecuvântat' în 2005 de papa Benedict al XVI-lea, după ce Vaticanul a acceptat că rugăciunile fostului călugăr francez au ajutat o femeie italiană să se vindece de o formă incurabilă de cancer osos. După beatificare, un al doilea miracol este necesar pentru canonizare, termen cunoscut şi sub denumirea de sanctificare.
Unui alt 'binecuvântat' francez, 'părintele Cesar de Bus, fondatorul congregaţiei Părinţii Doctrinei Creştine, născut pe 3 februarie 1544 la Cavaillon, în regiunea Provence, şi decedat la Avignon pe 15 aprilie 1607, i-a fost atribuit un miracol şi va fi prin urmare canonizat', a informat Biroul de presă de la Vatican, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News