Preotul Dimitri Safonov, secretarul pentru relații interreligioase al Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei a anunțat că monahii ruși ar putea fi evacuați de pe muntele Athos.
„Este planificat ca Patriarhul Bartolomeu să viziteze Muntele Athos la sfârșitul lunii mai și poate că aceasta va coincide cu acțiunea pe care poliția greacă a desfășurat-o deja împotriva călugărilor mănăstirii Esfigmenu care nu sunt de acord cu politica lui Bartolomeu”, a declarat Safonov.
„Nu spun acum că mănăstirea Esfigmenu a adoptat linia corectă, aceasta este o discuție separată, dar există precedentul evacuării politice a călugărilor, cu forța, cu folosirea forței, cu folosirea unor mijloace speciale. Și ne temem că, poate, același lucru amenință monahismul rusesc, călugării ruși de pe muntele Athos”, a spus luni Safonov.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Rusie a mai afirmat că, „în cadrul actualului război informațional al Occidentului împotriva Rusiei și al ortodoxiei canonice ca fundație de o mie de ani a statului rus, cartea Athos a început să fie jucată și în mass-media occidentală”.
„Atât German Bild, cât și alte publicații dedică acum pagini întregi despre presupusa necesitate de a evacua toți călugării ruși din Athos, deși nu sunt mulți acolo”, susține el.
Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a anunțat că a ridicat schisma împotriva Bisericii Ortodoxe Macedonene (MPC), de când și-a declarat autocefalia față de biserica sârbă, în 1967. Decizia nu reprezintă independență deplină pentru biserica macedoneană, iar Patriarhia dominată de Grecia nu folosește numele său macedonean, ci se referă la el ca Arhiepiscopia Ohridului.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Diachir a comentat decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol în ceea ce privește Biserica Ortodoxă Macedoneană:
„Biserica Ortodoxă Macedoneană a fost reprimită în Biserica Universală Ortodoxă, iar acest lucru s-a făcut la cel mai înalt for, sub auspiciile Tronului Ecumenic. Demersurile acestea, făcute de Biserica Ortodoxă Macedoneană, socotită schismatică din 1967, au fost comune cu cele ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Există o poză în care apar delegațiile bisericești ale Ucrainei și Macedoniei în Fanar.
Deosebirea este că, în ianuarie 2019, Biserica Ucraineană care refuză Moscova a primit autocefalia. Acum este reprimită și Biserica Ortodoxă a Macedoniei de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, care s-a dovedit intransigentă 55 de ani. Or, probabil că Arhiepiscopia de Ohrida (Biserica Ortodoxă a Macedoniei) va deveni un exarhat sub auspiciile Patriarhiei Ecumenice sau o Biserică autonomă, deși autonomia e frecție (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News