Mihaela Bilic a demontat mitul intoleranței la lactoză.
Nutriționistul Mihaela Bilic a afirmat, recent, că intoleranța la lactoză este un mit periculos pentru sănătate și a explicat ce popor s-a apucat să consume lapte, devenind cel mai important producător de lapte din lume.
”Suntem mari fani de modă americană. Și aici este o chestie lăsată de la Geneza noastră pe pământ, pe care nu știu de ce mai mulți medici nu o repetă și nu o promovează. Este scrisă în toate cărțile de fiziologie și de anatomie și anume că avem o capacitate reziduală de a sintetiza lactaza, enzima necesară digestiei, până la moarte.
Este foarte interesant în ce fel natura s-a prins cât de important este laptele în alimentația umană și nu ne-a mai dat, ca la restul animalelor, capacitatea de a secreta enzima asta în primii ani de viață. Nouă, oamenilor, ne-a lăsat-o până la sfârșitul zilelor.
Este o mutație genetică, după părerea mea, spectaculoasă pe care o avem și care intră în funcțiune și se activează în momentul în care consumăm lactate. Aici este principiul: funcția face organul. Și în momentul în care tu, mai mul de o zi, două, trei, ai consumat lactate, organismul zice: Ok, ăsta s-a apucat de lapte, să sintetizăm enzima.
Deci avem această capacitate de a sintetiza lactază pe care nu o pierdem niciodată. Cu alte cuvinte, cine vrea să consume lactate, nu va avea niciodată intoleranță la lactoză. Asta este foarte frumos și trebuie să le intre în cap oamenilor. Depinde ce îți dorești”; a declarat nutriționistul Mihaela Bilic în podcastul lui Damian Drăghici.
Mai mult decât atât, Mihaela Bilic a ținut să sublinieze că intoleranța la lactoză este un mit.
”Nu numai că este un mit. Dar gândiți-vă, apropos de faptul că nouă, europenilor, ni s-a urât cu binele, foarte interesant este altă noutate: China s-a hotărât să bea lapte. Nu numai că ni s-a urât cu binele și suntem niște sclifosiți, răzgâiați, penibili, treaba lui cine nu vrea să bea lapte, fiecare adult este responsabil pentru alegerile lui, dar gândiți-vă pentru chinezi, care în viața lor, ei nu au din punct de vedere anatomic, ei nu au consumat niciodată lapte, ei sunt prin definiție intoleranți la lactoză.
Și când și-au dat seama care este importanța laptelui, apropos de siluetă, de picioare strâmbe, de micimea lor, ca statură, de felul în care au dispusă grăsimea, că inclusiv laptele are factor de protecție împotriva obezității.
Ei și-au dat seama că este atât de valoros încât acum China este producătorul numărul 1, fermele din China sunt, nu farfurii zburătoare, dar producătorii de la noi când le văd spun că este SF. Vacile acolo stau pe niște platforme care se învârt când sunt mulse. Ei, intoleranții fiind, și-au propus să bea lapte pentru că știu că la un moment dat vor face și enzima. Cam asta le este determinarea”, a mai spus Mihaela Bilic.
”Nu avem bacterii lactice, lactobacili și bifidobacterii, în fermentația alcoolică din bere și în fermentația acetică in kombucha.
Dacă vreți culturi bacteriene și sănătate de microbiotă trebuie să consumăm lapte fermentat. Cu câte ele fermentează mai mult, cu atât este mai plin de microrganisme vii”, a mai spus nutriționistul.
Întrebată care este cea mai bună categorie de lactate fermentate, dintre laptele bătut, sana și kefirul, Mihaela Bilic a afirmat că ”fiecare are alte culturi bacteriene care sunt multiplicate, toate fiind bune de băut, chiar și pentru hidratare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu