Sebastian Ghiță a publicat o nouă înregistrare în care specifică faptul că mai multe dosare, inclusiv cel al lui Dan Voiculescu, ar fi fost măsluite. Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat la închisoare pe Dan Voiculescu a comentat înregistrarea lui Ghiță, în care apare și Traian Băsescu, într-un interviu pentru luju.ro.
Eu m-am inscris la Sectia I penala; avand nota mai mica, m-au repartizat la Sectia II penala. Am intrat cu 9,42. Dosarul ICA trebuia repartizat de ei de cand l-au arestat pe Mustata, dar in sectie toti judecatorii au zis sa se dea la cine vine la promovare. Eu nu mi-am dorit niciodata sa acced la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, m-am inscris la Sectia a I-a, gresind mai mult la proba teoretica am fost repartizata la Sectia a II-a. Nu a existat niciodata o intrevedere intre mine si presedintele Basescu, nici intre mine si generalul Coldea. Probabil pe generalul Coldea l-am vazut la Ambasada Statelor Unite (3 iulie 2014 –n.r.). Pe Traian Basescu l-am vazut doar la numire. Nu am vorbit, am stat intr-un grup doar cu magistratii cand am fost la Ambasada, inainte de pronuntare. Nimeni nu mi-a cerut mie vreodata vreo solutie sa dau in acest dosar.
Eu dau solutii cu doua cifre in toate dosarele de prejudiciu. E practica mea. In dosarele cu peste 10 milioane de euro. Asa am pronuntat si in (neinteligibil), am dat 12 ani, atat era maximul posibil, maximul special. Probabil s-au facut speculatii avand in vedere ca eu peste tot am spus ca acestea sunt standardele internationale avute in vedere, cu pedepse maxime, disuasive, proportionale cu gravitatea faptei. In Marea Britanie daca nu executi un ordin de confiscare de 1 milion de lire stai 15 ani la inchisoare. In dosarul BCR am dispus confiscarea onorariului de 1 milion de euro de la notarul Ioana Basescu. Si probabil exista o explicatie, tardiva, dupa doi ani, a fostului presedinte…
Reporter: Ar fi cumva ca o razbunare…
Camelia Bogdan: Bineinteles. Ca daca totusi dorea sa spuna ca s-au facut aranjamente, spunea imediat dupa pronuntare, nu dupa doi ani. Nu?! Poate atunci ii convenea si acum nu ii mai convine ca dispun confiscarea de la toti cei care perfecteaza ilegalitati… Nu am ezitat sa confisc si de la fiica dumnealui, nu numai de la fiica domnului Voiculescu.
Eu eram la Tribunalul Bucuresti cand l-au luat pe Mustata din complet (29 aprilie 2014, n.r.). Niciodata nu am fost cointeresata, sa ma gandesc ca vreodata voi judeca acest dosar (dosarul ICA-Voiculescu, n.r.). Dovada a fost ca eu m-am inscris la Sectia I penala. Prima mea optiune a fost Sectia I penala. Ei mi-am dorit foarte mult sa merg la Sectia I penala.
Ei au stabilit, la Sectia a II-a, au stabilit ca dosarul va fi repartizat celor care vor lua la promovare. A fost o intalnire a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti inainte sa vin eu acolo. S-a gresit acolo, deoarece dosarul trebuia repartizat cum a fost arestat Mustata, din punctul meu de vedere. Dar acum nu-i vina mea ca am promovat, era dosarul pe rol… Eu am incercat de mai multe ori la promovare".
Trei lucruri trebuie punctate. S-a stabilit intre judecatori ca dosarul va fi luat de cei care vor lua examenul de promovare in functiile de executie, la nivelul Sectiei, inainte ca noi doi sa promovam (cu referire si la judecatorul Alexandru Mihai Mihalcea, colegul de complet al Cameliei Bogdan in dosarul ICA, n.r.). Eu m-am inscris la Sectia I penala, si pentru ca am luat media cea mai mica am fost repartizata la Sectia a II-a penala(judecatorii TMB Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea au promovat la CAB cu mediile cele mai mari – 9.425, respectiv 9.525 – dintr-un total de 22 de candidati, n.r.). Niciodata nu am discutat cu domnul Coldea si cu doamna Kovesi despre examenul de promovare si nici despre dosarul Voiculescu. Daca s-ar fi intamplat asa ceva probabil as fi intrat cu 10 la promovare, nu cu 9.42,– cea mai mica nota. Si nu la Sectia a II-a, in conditiile in care eu doream sa acced la Sectia a I-a. In al doilea rand, eu am dat 12 ani si in dosarul (neinteligibil), cel mai mare caz de coruptie judiciara (…)
Reporter: Dar la Voiculescu puteati dispune mai mult de 10 ani inchisoare?
Camelia Bogdan: Ba da, puteam sa dau mai mult de zece ani daca faceam infractiunea continuata. Mai aveam un spor pe noul cod penal de pana la 3 ani. Puteam sa dau chiar si 10 ani si 1 zi ca sa stea 5 ani, dar nu m-am gandit. M-am gandit la o pedeapsa simbolica. Da, puteam sa dau mai mult, fiindca era infractiune continuata. Acesta a fost rezultatul deliberarii cu colegul (Alexandru Mihai Mihalcea, n.r.)
Reporter: Pe inregistrare Traian Basescu ar mai spune asa: 'Bogdan a intrat judecator in dosarul ginerelui. Un judecator care duce dosarul de-un an este schimbat si la ultimul termen a intrat Bogdan. Ba, Bogdan, eu te stiu cine esti!'...
Camelia Bogdan: In dosarul ginerelui am intrat la un singur termen, in care nu a fost audiat procurorul de caz. Deci s-a dat pentru el scoatere, s-a disjuns, desi se presupusese ca el facuse santajul. Si am cerut, in solutionarea dosarului, audierea procurorului de caz, Remus Jurj. Remus Jurj Tudoran, marele specialist in spalarea banilor, care audia martorii in camerele secrete ale DIICOT-ului si ii intreba ce denunturi au facut la DNA. Si am zis ca audierea lui ar face inutila audierea celorlalti martori. Am complicat un pic dosarul, dar ce e mai important – am dispus confiscarea a 1 milion de euro in BCR, a declarat Camelia Bogdan pentru www.luju.ro .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci