Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide, luni, dacă fosta judecătoare Camelia Bogdan va fi reprimită în magistratură.
Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătut în urmă cu o săptămână recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, prin care a fost exclusă din magistratură. Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani închisoare în dosarul ICA.
Avocaţii Cameliei Bogdan au susţinut, în sala de judecată, că aceasta a primit din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) un raport în care se arată că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci când a predat la un seminar pentru funcţionarii APIA. Ei au arătat că răspunderea magistraţilor se prescrie în termen de doi ani, aducând ca argument o decizie a CEDO, dar şi un recurs în interesul legii adoptat de ÎCCJ.
Potrivit avocaţilor, CSM a interpretat eronat dispoziţiile legale privind cumulul de funcţii şi a exclus un magistrat care "a fost evaluat întotdeauna cu nota 10".
Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.
De cealaltă parte, Camelia Bogdan a susţinut atunci că a primit de la ANI un răspuns conform căruia participarea sa în calitate de lector la cursurile organizate în anul 2014 pentru funcţionarii APIA "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate" şi, în opinia ei, nici nu s-a aflat în conflict de interese.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu