Camelia Potec, campioana olimpică de la Atena, în 2004, a declarat pentru că nu s-a simţit niciodată discriminată.
Campioana olimpică de la Atena, în 2004, Camelia Potec, a declarat pentru Agerpres că nu s-a simţit niciodată discriminată şi că în momentele grele repeta o vorbă preferată a tatălui său.
Nu m-am simţit niciodată discriminată şi chiar dacă unii au gândit, eu nu am lăsat ca lucrurile să se vadă. Eu am o vorbă pe care o spunea întotdeauna tatăl meu, când mai aveam momente mai grele - 'Fii bărbată!'. Eu am fost puternică. Am luptat, nu ştiu dacă am avut un stil mai bărbătesc, dar sportul te întăreşte şi am luptat pentru toate lucrurile în care am crezut, fie că am fost sportiv sau a trebui să aleg alt drum după încheierea activităţii, sau acum ca mamă. La noi în familie gătesc şi eu, dar şi tăticul şi viitorul meu soţ, muncim toţi, nu sunt diferenţe. Întotdeauna am considerat că trebuie să luptăm toţi în mod egal, a mărturisit Potec.
Citește și: FOTO Un nou chip pentru păpuşa Barbie: Naomi Osaka
Chiar şi avantajele de a fi femeie îi sunt străine fostei înotătoare, care s-a simţit chiar dezavantajată ca sportiv:
Nu am considerat niciodată că este un avantaj faptul că sunt femeie. Ba din contră, de multe ori m-am simţit dezavantajată ca sportiv. Eu am mers întotdeauna pe principiul că drepturile ar trebui să fie egale şi chiar dacă am fost dezavantajată nu am luat prea mult în considerare şi m-am luptat pentru lucrurile în care credeam. Întrebată dacă o altă ţară ar fi dat o mai mare importanţă egalităţii de gen, Camelia Potec, acum preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a afirmat că nu a fost niciodată tentată să trăiască în altă parte.
Nu m-am gândit niciodată cum ar fi fost într-o altă ţară sau dacă lucrurile ar fi fost mai simple în altă parte. Poate că nici eu nu aş fi reuşit să devin campioană olimpică în altă parte. E adevărat că am ales o altă ţară să mă pregătesc, dar asta nu am ales pentru condiţii, ci pentru că am avut un antrenor care nu a putut fi plătit de către statul român şi am fost nevoită să mă duc acolo unde era acel antrenor. Eu am considerat că dacă m-am născut în România a fost cu un scop şi trebuie să lupt pentru mine, pentru familia mea şi pentru ţara în care m-am născut. De aceea nici nu am vrut să îmi schimb cetăţenia şi să lupt pentru altă ţară, deşi am avut nişte oferte încă din anii 2000. Poate dacă aceste condiţii ar fi fost mai uşoare nu aş fi ajuns campioana olimpică, mă gândesc, nu ştiu. Lucrurile au făcut ca eu să mă nasc aici, în condiţii mai grele, dar să devin campioană olimpică, a mai spus Potec.
Ca sportiv, Potec a avut-o drept model pe germanca Franziska van Almsick, dar sunt şi alte personalităţi din România care i-au influenţat cariera.
Eu am avut un model feminin Franziska van Almsick, o nemţoaică, o mare campioană care din păcate nu a fost campioană olimpică şi am reuşit să îmi bat idolul la Jocurile Olimpice. Pentru că ea a terminat pe 5 când am câştigat eu la Atena. Ea a fost modelul meu de când aveam 18 ani. Din România am mai multe personalităţi pe care le urmăresc, dar nu vreau să dau nume tocmai pentru că îmi sunt colege şi nu vreau să se supere alte colege. Mă ghidez după personalităţi puternice, şi nu numai din sport, pe care le admir şi o să le port un respect toată viaţa, a încheiat fosta mare sportivă.
Camelia Potec, în vârstă de 37 de ani, este multiplă campioană naţională în probele de 200 şi 400 de metri liber, multiplă medaliată cu bronz şi argint la Campionatele Europene, de două ori câştigătoare a medaliei de bronz la Campionatele Mondiale şi campioană olimpică la JO de la Atena, în 2004, la proba de 200 de metri liber. Din 2013, Camelia Potec ocupă funcţia de preşedintă a Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. În toamna anului trecut, campioana olimpică a devenit mama unei fetiţe.
Citește și: 8 martie. SRI, mesaj amuzant de Ziua Femeii. Internauții, hohote de râs: Cei mai ascultători bărbați
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu