Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Limbii Romani.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 190 de voturi 'pentru', un vot 'împotrivă' şi 2 abţineri, proiectul de lege privind instituirea, pe 16 iunie, a Zilei Limbii Romani. 'Anual, în localităţile în care trăiesc membrii ai comunităţii rome se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
Autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, organizaţiile neguvernamentale interesate, pot sprijini logistic şi/sau financiar, după caz, organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.
În instituţiile de învăţământ în care se predă limba romani ca limbă maternă, în ziua de 16 iunie se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători', se arată în proiectul de lege pentru care Camera Deputaţilor este for decizional.
Vezi și:
Legea ANI, prescrierea faptelor. CCR, decizie
Andronescu, după România Educată, a lui Iohannis. Lansez o nouă lege
Cu câteva zile în urmă ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, sâmbătă, că intenţionează să lanseze în dezbatere la sfârşitul lunii ianuarie un proiect al noii legi a educaţiei.
Chiar dacă proiectele nu au fost coordonate, ministrul PSD a subliniat că raportul Preşedinţiei, 'România educată', cuprinde idei care nu au cum să nu fie luate în seamă. 'România Educată este un program pe care preşedintele l-a lansat, cred că trebuie citit şi ce este bun, mers mai departe. Nu vreau să dezvolt situaţii conflictuale. Şcoala are nevoie de înţelegerea tuturor, de aceea, când am spus că i-aş îmbrăţişa pe toţi profesorii, am spus-o figurativ, dar cu profunzimea celui care ştie că fără profesori nu poţi să faci nimic care să amelioreze situţia şcolii româneşti'.
Ea a adăugat că o să caracterizeze raportul atunci când îl va parcurge va uita cu atenţie. 'Eu nu o să-l caracterizez acum, o să-l caracterizez atunci când mă uit cu foarte mare atenţie, acum nu am putut să fiu participantă la lansare pentru că eram la Bruxelles cu tot guvernul. Am şi avut o întâlnire cu comisarul pe Educaţie (...) O să discutăm, nu vreau să tai cu cuţitul, vreau să avem o abordare corectă faţă de sistemul de învăţământ', a mai spus Andronescu.
Întrebată dacă raportul va fi inclus în noua lege a educaţiei, Andronescu a precizat că doreşte să lanseze în ianuarie un draft al legii. ”Eu vreau să fie în dezbatere din ianuarie până în martie şi sigur, vreau să discut cu toată lumea: cu grupurile parlamentare, cu profesorii, cu părinţii, cu toată lumea. De aceea, am şi început, ieri am avut întâlniri pe această temă cu reprezentanţii federaţiei asociaţiilor pentru părinţi, cu reprezentanţii Coaliţiei pentru dezvoltarea României şi de la fiecare culegi câte ceva. Cred că deschiderea trebuie să fie elementul principal în abordarea acestor aspecte legislative cu precizarea că îţi asumi responsabilitatea pe ce ai scris în lege şi ai trimis spre Parlament. Eu am mai făcut o încercare în 2009, ştiu care sunt mecanismele', a evidenţiat ministrul Educaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu