Legea vânătorii, adoptată! Urșii pot fi împușcați. Moartea fetei de 19 ani n-a fost degeaba

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat luni proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. 

Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi 'pentru', şapte voturi 'împotrivă', 23 de abţineri. Un deputat nu a votat.

Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a câte unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a câte unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în prezent, în România, există o problemă cu numărul mare de urşi, iar, după ce va fi adoptat proiectul de lege în domeniu în Camera Deputaţilor, ministrul Mediului va explica următorii paşi pe care urmează să îi facă pentru a ţine aceste animale departe de zonele turistice.

Youtube video image


"Această lege nu este suficientă. Va trebui implicare foarte mare a Romsilva, AJVPS-urile, ministrul Mediului, dar am văzut că el va urma pe baza acestei legi să emită nişte ordine de ministru. În zonele cu astfel de pericole, în zone turistice trebuie intervenit. Nu putem nici să intervenim... fiecare vânător îşi ia puşca de acasă şi plecăm sau un primar spune când se împuşcă ursul, adică trebuie să avem un pic de logică. (...) Sunt prea mulţi urşi. Ei când sunt foarte mulţi într-o singură zonă devin animale dominante şi celelalte animale migrează. Normal că rămân fără mâncare şi atunci coboară, fiind animal dominant. (...) Este o măsură rapidă, nu poţi să rămâi expus în zonele turistice. Să vedem aglomeraţiile exacte, în zonele mai ales expuse, cu turişti. Ministrul Mediului va ieşi după votul de luni şi va explica paşii următori pe care trebuie să îi facă", a menţionat prim-ministrul săptămâna trecută.

Marcel Ciolacu spunea, zilele trecute, că îi pare rău că legea a stat în Parlament şi nu a fost adoptată în sesiunea ordinară.



"S-au înmulţit mai mult (urşii - n.r.). În Austria nu mai sunt urşi pentru că sunt pârtii şi nici nu îşi doresc urşi. În Italia nu mai sunt urşi, e unul care trece Alpii, fiindcă sunt sute de kilometri de pârtii. Normal că s-au aglomerat în zonele nepopulate urşii, că sunt animale, fug de oameni, în principiu, ei atacă când sunt flămânzi. Nu toţi urşii sunt criminali. Este o problemă cu numărul mare de urşi în acest moment", a transmis premierul.

Câți oameni au fost uciși de urși în România și câți au fost desfigurați

O fată de 19 ani a fost atacată de un urs în timp ce se afla pe traseul Jepii Mici din Bucegi. Tânăra a fost găsită decedată. Animalul sălbatic a fost ucis după ce i-a atacat și pe salvamontiști.

2. -imagine fara descriere- (diana_62649100.jpg)

Nu este primul caz de acest fel. În ultimele două decenii, au mai murit și alți oameni, iar alții au rămas desfigurați.

„În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri. Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție”, spunea, în martie 2024, ministrul Mircea Fechet. 

Întâlnirea cu un urs poate fi o experiență foarte periculoasă, dar există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja:

Păstrează calmul: Nu intra în panică. Mișcările bruște sau zgomotele puternice pot provoca un atac.

Nu fugi: Urșii pot alerga mai repede decât oamenii și fugind poate declanșa instinctul lor de a te urmări.

Stai pe loc: Dacă ursul nu este prea aproape, stai pe loc și evaluează situația. Fă-te prezent vorbind calm și mișcându-te încet pentru a-i arăta ursului că ești om și nu o amenințare.

4. Imagine cu... (de-ce-au-fost-rugati-oamenii-din-crevedia-sa-anunte-daca-vad-ursi--primaria-face-lumina-le-place-sa-faca-circ----si-eu-cred-ca-nu-are-cum-sa-ajunga-ursul-pana-aici_16945500.jpg)

Nu-l privi direct în ochi: Contactul vizual direct poate fi perceput ca o provocare.

Retrage-te încet: Dacă ursul nu pare agresiv, încearcă să te retragi încet înapoi fără să întorci spatele ursului.

Folosește spray de urs: Dacă ai un spray special pentru urși, pregătește-te să-l folosești dacă ursul se apropie prea mult.

Întotdeauna este mai bine să previi decât să te întâlnești cu un urs, așa că informează-te despre zonele în care urșii sunt frecvent întâlniți și ia măsurile necesare pentru a evita astfel de situații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel