Camera Deputaţilor - vot asupra moţiunii simple împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi - Update

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Camera Deputaţilor a dat votul, marţi, asupra moţiunii simple împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, depusă de 56 de parlamentari de la USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

Update 

Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi. S-au înregistrat 86 voturi pentru, 177 contra, două abţineri şi patru deputaţi nu au votat.

Moţiunea simplă, intitulată 'Marius Budăi - ministrul salvării pensiilor speciale' şi depusă de 56 de parlamentari de la USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, a fost dezbătută în plen luni. 

Știrea inițială

Moţiunea a fost dezbătută în plen luni. Deputaţii USR şi Forţei Dreptei au afirmat, în moţiunea simplă, că sunt 'prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă' ministrul Budăi, susţinând că acesta 'a clădit' un 'scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale' şi 'a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare'.

Semnatarii au menţionat că mandatul lui Marius Budăi în fruntea ministerului a început cu 'două ratări majore' - termenele asumate în programul de guvernare pentru implementarea legii salarizării şi a unei noi legi a pensiilor, iar 'eşecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR'. În moţiune se susţine că ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale 'vădit neconstituţional', 'care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor'.

Iniţiatorii moţiunii mai susţin că Marius Budăi nu a majorat pensiile 'nespecialilor' şi 'a susţinut şi a încurajat minciuna' conform căreia 9,4% PIB, stabilit în PNRR, nu i-ar permite creşterea lor. Ei au adăugat şi că recalcularea pensiilor nu s-a făcut, iar inechităţile s-au accentuat. În schimb, pentru majorarea salariilor la stat s-au găsit bani şi explicaţii, au mai arătat semnatarii moţiunii.

Iniţiatorii moţiunii se referă şi la pensiile administrate privat, susţinând că 'se vede cu ochiul liber că PSD şi Marius Budăi au ciudă pe sistemul de pensii private - Pilonul II, transmiţând informaţii eronate cum că deficitul la bugetul de pensii s-ar datora banilor care se transferă la Pilonul II'.

În moţiune este criticat şi programul acordării de vouchere pensionarilor şi persoanelor defavorizate, susţinându-se şi că nu a fost respectat calendarul de creştere a alocaţiilor pentru copii, iar PSD nu a prezentat nicio formulă predictibilă de creştere a salariului minim care să permită angajatorilor să îşi calculeze din timp anvelopa financiară necesară.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, la dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor, că este 'un simulacru de moţiune'. 'Aceasta este un simulacru de moţiune, scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case, care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf şi pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră. Aţi scris o moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni. Staţi liniştiţi, românii ştiu în cine să aibă încredere', a spus Budăi.

El a spus că, atunci când au fost la guvernare, iniţiatorii moţiunii 'şi-au bătut joc de seniorii ţării' şi au avut 'zero soluţii'. 'Dumneavoastră ar trebui să vă crape obrazul de ruşine, pentru bătaia de joc şi teroarea la care aţi supus vârstnicii acestei ţări. Da, domnilor, voi sunteţi cei care nu aţi mărit nicio pensie în 2021. Zero lei, atât le-aţi dat voi pensionarilor. Veniţi aici la microfon şi spuneţi-le pensionarilor de ce nu le-aţi dat niciun leu în 2021. Hai, curaj, că - slavă Domnului - bani aţi avut. Cu nemiluita', le-a transmis Budăi iniţiatorilor.

Ministrul a susţinut că măsura privind impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim a dus la un număr record de contracte de muncă cu normă întreagă şi la încasări mai mari la bugetul de stat. El a mai spus că proiectul privind pensiile de serviciu a fost semnat de toate instituţiile vizate de această reformă şi respectă criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel